Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – drugi dan….

Recept za našu topu možete pogledati na OVDJE.

  1. Zdrava supa s nudlama

 

Priprema

30 min

Kuhanje

2h

Serviranja

10 porcija

Sastojci:

1 cijelo pile

1 kašika maslinovog ulja

8 šolja pileće supe

4 velike mrkve, grubo nasjeckane

4 stabljike celera, grubo nasjeckane

1 srednji luk, nasjeckan

2 lovorova lista

3 grančice svježe majčine dušice

2 grančice peršuna

2 kašičice soli

1 kašika bibera

3 šolje kuhane, sitnije tjestenine

2 šolje odmrznutog graška

Priprema:

Pržiti pile, preliveno u potpunosti maslinovim uljem, sat i 45 minuta na temperaturi od 200°C. Pustiti da se pile ohladi, oljuštiti kožu, odbaciti je i izrezati meso na komadiće veličine zalogaja. U velikom loncu pomiješati pileće kosti s 8 šolja pileće supe dobre kvalitete . Kuhati smjesu do ključanja , zatim smanjiti temperaturu i pirjati 30 minuta. Izvaditi kosti iz supe i odbaciti ih.

Dodati mrkvu, celer, luk, lovor, sol, biber i svježu majčinu dušicu. Ostaviti da se prija još 30 minuta, dok se povrće smekša. Dodati pileće meso i miješati. Pirjati još 30 minuta. Izvaditi lovor i majčinu dušicu. Umiješati kuhanu tjesteninu i grašak i poslužiti.

  1. Klepe sa sirom i povrćem

 

Priprema

20 min

Kuhanje

20 min

Serviranja

6 do 8 porcija

Sastojci:

800g zamrznutih klepa sa sirom

2 kašike Dukat maslaca

4 češnja bijelog luka

1 crveni luk, sitno sjeckan

240g gljiva

1 crvena paprika na kockice

240g mladog špinata

prstohvat soli i bibera

1/4 šolje Brzo&Fino vhrnja za kuhanje 20%

1/4 šolje povrtnog temeljca

2 kašičice sjeckanog vlasca

185g Sirela edamer sira, narendanog

Priprema:

Skuhajte klepe u slanoj vodi prema uputama na pakovanju. U međuvremenu, u većoj tavi, rastopite Dukat maslac i propržite bijeli luk  2 minute. Dodajte gljive, papriku i kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte špinat, so i biber.

Prespite povrće iz tave u zasebnu zdjelu. U istoj tavi, propržite skuhane i ocijeđene klepe na Dukat maslacu, u preostaloj masnoći. Dodajte Brzo&Fino vhrnje za kuhanje, povrtni temeljac i vlasac. Kuhajte dok ne baci prvi ključ.

U većoj vatrostalnoj posudi objedinite klepe sa umakom i povrćem. Pospite rendanim Sirela sirom i stavite u rernu da se zapeče 15 minuta na 180°C.

Savjet:

Sirela sirevi koje možete alternativno koristiti su: Gauda, Edamer i Dimsi.

  1. Kadaif sa tahan halvom

 

Priprema

15 min

Kuhanje agde

30 min

Pečenje

25 min

Serviranja

25 kolača

Sastojci:

Pakovanje kadaifa (1kg)

500g tahan halve

Dukat maslac 250g

Za agdu/preliv:

700g šećera

1l vode

1 veći limun

Priprema:

Prvo napraviti agdu tako što se šećer istrese u šerpu, prelije vodom i dobro izmiješa da se rastopi. Agdu kuhati na laganoj vatri 30-tak minuta dok se ne dobije gušći sirup. Agdu ostaviti da se hladi i kada bude mlaka, dodati u agdu dobro opran i na tanke kriške isječen limun sa korom.

Dukat maslac rastopiti. Tepsiju premazati Dukat maslacem i posuti polovinom kadaifa te preliti sa polovinom rastopljenog maslaca. Tahan halvu isjećenu na kriške debljine 0,5 cm  poredati po kadaifu. Kriške tahan halve probosti nožem kako bi agda kojom budemo zalili kadaif mogla proći do dna tepsije. Drugu polovinu kadaifa koja nam je ostala prekriti tahan halvu, lagano pritisnuti rukom a potom preliti sa ostatkom Dukat maslaca. Ubaciti u hladnu rernu, peći 15-tak minuta na 180 stepeni  a onda još 10 minuta na 150 stepeni.

Vreo kadaif zaliti mlakom vodom.

Savjet

Pjenu koja se stvori na površini prilikom otapanja Dukat maslaca odstraniti jer tokom pečenja kadaifa može pocrniti i neće lijepo izgledati.

Recept ustupila gda Amela:  www.tetkinirecepti.com

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button