Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Mentalne mape – neka vam informacije ostanu u mozgu

Mentalne mape – neka vam informacije ostanu u mozgu

Uštedite vrijeme stvaranjem mentalnih mapa

Imate problema s organizacijom dana, zaboravljate sastanke, po što ste krenuli u trgovinu, rastrgani ste u poslu i ne znate od kuda početi ili imate problema s pamćenjem? Tada je vrijeme da isprobate novi način organizacije dana ili učenja, stvaranjem mentalne mape ili mind mapinga. Radi se o metodi učenja, razvio ju je Tony Buzan, koja je sve poznatija po cijelom svijetu, a vrlo je jednostavna i svatko je može s lahkoćom savladati.

Mentalna mapa je jednostavan način da u mozak unesete podatke, a njihovim crtanjem možete biti sigurni da će one i tamo ostati.

Pri njihovoj izradi koristimo se bojom, jer mozak mnogo bolje pamti kada su u pitanju bolje. Mape se crtaju u obliku krošnje ili plana grada. Znači, kreće se od središta, koje se grana prema sitnijim dijelovima odnosno granama.

Kako izraditi prvu mentalnu mapu?

Za prvu mapu nemojte izabrati najdeblju knjigu koju možete naći ili najsloženiji problem. Počnite s manjom knjigom, za koju će vam biti dovoljan i samo jedan papir A4 formata. U središte papira nacrtajte krug u kojem ćete upisati ime knjige. Nakon toga slijedi crtanje pojedinih poglavlja knjige koje se granaju iz središta, a nakon toga crtanje i manjih grančica koje se nadovezuju na ove veće, a ona će označavati pojedina podpoglavlja ili važne pojmove. Ono što nikako nemojte zaboraviti jest da pojmovima pridodate i sličice koje će predstavljati asocijativne pojmove. Neka sve bude u mnogo boja, posebno što će vam dodatno pomoći u pamćenju. Primjer, ako pored pojma nacrtate kuću ona će vas asocirati na pojmove kao što vlasništvo, nedjeljivost, sigurnost i tako dalje. Morate imati na umu da slike govore ponekad više od hiljadu riječi, tako da njihovo crtanje može probuditi u vama različite asocijacije, koje će vam biti zabavne, a pomoći će vam u pamćenju.

Odaberite slike koje će za vas imati sve potrebne asocijacije. Kada ste odabrali ključne pojmove i njima pridodali slike iz svake te grane prema potrebi nacrtajte dodatne „grančice“ na kojima ste napisali na što vas sve asocira taj pojam. Za početak napravite jednostavnije vježbe, kako bi se priviknuli na novi način učenja i razmišljanja.

Izvucite informaciju i koristite je

Kada učite ili planirate pravljenjem mentalnih mapa, sigurno će vam biti jednostavnije, uštedjet ćete mnogo vremena, a efekt će biti i više nego zadovoljavajući. Više nećete imati problema s manjkom vremena, stvaranjem novih ideja, pamćenjem i koncentracijom.

Ono što je još potrebno naglasiti kako se radi o dugoročnom pamćenju, koje vam neće ispariti za nekoliko dana. Kada jednom zabilježite svoju mentalnu mapu u mozak, pojam ili informaciju samo ćete izvući iz pamćenja i koristiti ju.

Osim toga koristiti ćete ih u svim aspektima života, pa makar sada mislili da za njih ne treba organizacija, planiranje i veće pamćenje.

Buzan tako u svojoj knjizi izdvaja mentalne mape: za komunikaciju i prezentaciju, za planiranje porodičnih događaja, za pregovaranje i uvjeravanje ljudi, za planiranje vikenda, za planiranje telefonskog poziva, za pokretanje novog posla, za odlazak u kupovinu, za učenje iz knjiga.

U svojoj mašti možete stvoriti mentalnu mapu za što god poželite!

Šta sve trebate za crtanje mentalnih mapa:

  1. Prazan list papira bez crta
  2. Olovke u boji i olovke

Sedam koraka do izrađivanja mentalne mape:

1.Počnite u središtu praznog papira okrenutog postrance

  1. Pri označavanju središnje zamisli služite se slikom
  2. Cijelo se vrijeme služite bojom
  3. Povezujte glavne ogranke sa središnjom slikom, a grane s druge i treće razine, s onima na prvoj i drugoj razini
  4. Prikazujte linije vijugavo, a ne ravnim crtama
  5. Ispisujte samo jednu riječ po crti
  6. Tokom izrađivanja mapa neprestano se služite slikama

zena.rtl.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top