Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Mehmed ef. Azabagić – drugi reis-ulema u Bosni i Hercegovini

Reis Mehmed Teufik ef. Azabagić bio je drugi po redu reis-ulema u Bosni i Hercegovini. Sin je hadži Osman-bega a rođen je u Tuzli 1838. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u svom rodnom gradu a zatim je otišao na studije Islamskih nauka u Istambul. Po povratku u domovinu biva postavljen za upravitelja Ruždije u Sarajevu, a 1868. godine premješten je na isti položaj u Tuzlu, gde je ujedno vršio i funkciju kadije.

Poslije okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske 1878.godine postavljen je za tuzlanskog muftiju. Nakon okupacije jedan dio uleme u Bosne i Hercegovine zastupalo je mišljenje da je Bošnjacima vjerska obaveza napustiti nemuslimansku zemlju, tj.učiniti hidžru.

Efendija Abazović bio je uz još nekolicinu bošnjačkih intelektualaca za ostanak Bošnjaka u svojoj matici, svjestan činjenice da iseljavanje ne može donijeti konkretne koristi Bošnjacima. U periodu kada je prevladavalo mišljenje da je najbolji potez otići u Tursku, zauzeti ovakav stav bio je sasvim sigurno veoma hrabar potez.

Mehmed Teufik ef. Azabagić imenovan je 25. oktobra 1893. godine, a ustoličenje je obavljeno 20. novembra iste godine u Konaku, nakon dove u Carevoj džamiji u Sarajevu. Tokom pokreta za Vjersko-prosvjetnu autonomiju Bošnjaka imao je istaknutu ulogu zbog svoje djelatnosti u pravcu odbrane interesa Bošnjaka i njihovih kulturnih udruženja.

Mehmed Teufik ef.Azabagić perfektno je poznavao arapski, turski, perziski, francuski, a djelimično i njemački jezik.

U penziju odlazi 1909.godine i ostatak života proveo je u svojoj rodnoj Tuzli, gdje je i preminuo 1918. godine.

Detaljnije o ovom bošnjačkom intelektualcu možete pročitati u djelu:

“Reis Mehmed Teufik efendija Azabagić – Mustafa Spahić, Osman Lavrić

Za Akos.ba priredio: Admir Lisca

Povezani članci

Back to top button