Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Međunarodni dan solidarnosti sa narodom Palestine

Međunarodni dan solidarnosti sa narodom Palestine

Na današnji dan 1977. godine donešena je rezolucija o Međunarodnom danu solidarnosti sa narodom Palestine. Međutim, ta solidarnost kako možemo vidjeti danas mnogo godina nakon ove odluke ostala je samo na papiru, a teritorija Palestine sve je manja. Nastavljeno je sistematsko ugnjetavanje Palestinaca, a izgradnjom nelegalnih naselja od strane Izraela proces majorizranja Palestinaca se nastavlja.

Iako je od proglasa Balfourove deklaracije prošlo 100 godina, Palestinci i dalje ispaštaju njene negativne posljedice ( Anadolu Agency – Kemal Zorlak )

Iako je prije nekoliko sedmica ozvaničeno konačno pomirenje Hamasa i Fataha za narod Palestine još uvijek nema ozbiljnih pomaka u njihovim svakodnevnim životima. „Izraelski aparthejd“ historijska je činjenica, a o ovom kontinuiranom zločinu Izraela prema Palestincima veoma iscrpno je pisao Ben White, Jevrej sa adresom u Londonu.

Ben White

Nije samo Ben White pisao o sistematskom protjerivanju Palestinaca sa svoje zemlje, duga je lista svih onih intelektualaca koji su pisali o zločinima Izraela u cilju prestanka zlostavljanja domaćeg stanovništva u Palestini.

Zločini se dešavaju i dalje, a Palestinci iz godine u godinu gube sve više svoje teritorije. Bilo kako bilo još jedan Međunarodni dan solidarnosti sa narodom Palestine u Gazi, Jerusalemu, Hebronu i ostalim gradovima Pelestine dočekaće se u neizvjesnosti bez jasne naznake kada će biti rješeno pitanje države Palestine i njegovog naroda.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com