Kulinarstvo
Mediteranska piletina s povrćem iz rerne i hladna salata od bulgura

Glavno jelo: Piletina s povrćem iz rerne
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (bez kože)
- 2 tikvice
- 2 paprike (crvena i žuta)
- 1 glavica crvenog luka
- 1 veća mrkva
- Cherry paradajz (šaka)
- Maslinovo ulje (2 kašike)
- Bijeli luk (2-3 čehna, sjeckana)
- So, biber, origano, timijan
- Sok pola limuna
Priprema:
- Piletinu izreži na kocke ili trake.
- Povrće nareži i pomiješaj s maslinovim uljem, začinima i bijelim lukom.
- Rasporedi sve u pleh, dodaj piletinu i pokapaj limunovim sokom.
- Pecite na 200°C oko 30-35 min (dok sve ne dobije zlatnu boju).
Prilog: Salata od bulgura s mentom i limunom
Sastojci:
- 1 čaša bulgura (ili kus-kusa)
- 1 krastavac
- 1 vezica peršuna
- Svježa menta
- Cherry paradajz
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
- So
Priprema:
- Prelij bulgur vrućom vodom, poklopi i ostavi 10 min.
- Kad nabubri, dodaj sitno sjeckano povrće i začinsko bilje.
- Začini s limunom, maslinovim uljem i soli. Serviraj hladno.
Desert (po želji):
Voćna salata od lubenice, borovnica i mente – lagano, slatko i hidratantno!
Prednosti:
- Malo kalorija, ali dosta vlakana, proteina i mikronutrijenata
- Bez teških umaka i prženja
- Lako probavljivo i idealno za vruće dane
- Djeca vole šarene tanjire i blage ukuse
Akos.ba