Kolumne i intervjui

Medijiski terorizam FTV: “Slučaj Edvin Omerović” je opasna društvena pojava

Zbog ovoga, a ne zbog samog Edvina Omerovića, trebaju reagirati i Bakir Izetbegović, kao političar, i reis Husejn ef. Kavazović, kao vjerski lider muslimana. Moraju poslati poruku bosanskim muslimanima da ima neko ko će ih štiti i braniti.  Piše: Fahrudin Sinanović

Na slučaj Edvina Omerović, mladića koji je, nakon krajnje nekorektnog i neprofesionalnog priloga na FTV, dobio otkaz sa posla samo zbog toga što ima bradu i klanja, nipošto se ne smije gledati kao na pojedinačni slučaj, kao na slučaj i problem pojedinca, već ovo treba posmatrati kao pojavni oblik, kao devijantnu pojavu opasnu po društvo. Naime, prilog je objavljen na javnom servisu i Edvin je otkaz dobio iz državne kompanije Međunarodni aerodrom Tuzla. U istom prilogu bilo je govora o korupciji i nepotizmu, nelegalnom zapošljavanju uz pomoć rodbinskih i političkih veza.

I šta se dešava nakon toga?

Otkaz dobija sin dobitnika najvećeg armijskog priznanja “Zatni ljiljan” i sin komandanta 206. viteške brigade. Njegov najveći grijeh je što je klanjao, što ima bradu i što je posjećivao predavanja u “Oazi”. Za neupućene, “Oaza” je tuzlansko udruženje građana koje ima dobru saradnju sa Medžlisom Islamske zajednice Tuzla i do sada su, između ostalih aktivnosti, organizirali i brojne humanitarne akcije.

Kakva se poruka, nakon svega ovoga šalje bosanskim muslimanima, a i svim ostalim građanima? Poruka je sljedeća: možete krasti, baviti se korupcijom, nepotizmom, možete nelegalano zapošljavati u državnim firmama svoje sinove i rođake, i neće vas niko dirati, ali ne smijete klanjati i biti musliman praktičar, držati do svoje vjere, jer ćete dobiti otkaz.

Zbog ovoga, a ne zbog samog Edvina Omerovića, trebaju reagirati i Bakir Izetbegović, kao političar, i reis Husejn ef. Kavazović, kao vjerski lider muslimana. Moraju poslati poruku bosanskim muslimanima da ima neko ko će ih štiti i braniti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.