Islamske temeU Fokusu

Mapa Pravog puta: Ne primiči se lošem društvu

OSMIJEH

Lijep osmijeh je avans ljubavi i identifikacioni karton upoznavanja. Zato sam osmjehni svome bratu čim se susretneš sa njim i nemoj u tome oklijevati, jer, uistinu, osmijeh u lice tvom bratu je sadaka. Nastoj da budeš iskren u osmjehivanju, jasan i dobrostiv, jer ćeš, doista, njime pridobiti milione srca. Ljudi neće zaboraviti taj blistavi osmijeh dok god si živ, jer je u njemu nada, sigurnost, emocija, ljubav i optimizam.

ODRŽAVANJE PRIJATELJSTVA

Održavaj prijateljstvo sa onim koji ga kida. Ako održavaš prijateljstvo sa onim koji ga održava – to je lijepo. Ali da održavaš prijateljstvo sa onim koji ga kida – to je ljepše i veličanstvenije, jer time potvrđuješ čistotu svoje duše i neokaljanost savjest; potvrđuješ da zaslužuješ blagodati koje ti je Allah podario. Pokušaj da stupiš u kontakt sa onim ko te izbjegava, bit će ti prijatelj. Njegova mržnja prema tebi pretvorit će se u ljubav, veliku pohvalu, a ti ćeš ubirati plodove.

PONIZNOST

Život je kratak, a svi idemo prema nestanku i svi potječemo od istog oca i majke. Nismo u prednosti ni nad drugima zbog nadarenosti, samo se Allah odlikuje nad nama. Zato potčini svoje “ja” i budi ponizan. Pogni glavu pred Gospodarom snage i svemoći, jer si ti od zemlje, ideš zemljom i ukopavaš se u zemlju. Nemoj se smatrati vrjednijim od ljudi, da te ne bi omalovažili i zamrzili. Daj im priliku da se raduju svojim uspjesima. Daruj im prijemčivost i poniznost, bit ćeš im draži od njihove djece.

PUT POVRATKA

Ako se posvađaš sa nekim ostavi mjesta za izvinjenje i izmirenje, jer ne znaš kakve će biti posljedice. Ne umnožavaj svoje neprijatelje, jer je hiljadu prijatelja malo, a i jedan neprijatelj je mnogo. Zaista je uzimanje bilo kojeg čovjeka za neprijatelj zaokupljanje misli i pomućivanje uma, a to je dovoljna šteta. Nema čovjeka koji ne počini grešku, zato ispravi greške svojom blagošću. Zaliječi svađu na samom početku, prije nego postane preteška.

NEPRIJATELJI

Izgradnjom mostova prijateljstva i izmirenjem, učini neprijatelja prijateljem. Pretvaranje prijatelja u neprijatelja je vrhunac slaboumnosti i najviši stupanj gluposti. Postupi razumno i odgovorno i pošalji pozitivne signale svome suparniku. Možda on ponovo postane tvoj prijatelj, pa ćeš se sačuvati zla njegovog neprijateljstva i spavat ćeš zadovoljan i smiren. Svojom blagošću istrgni zlobu iz duše svoga neprijatelja i postat ćeš srećni dobitnik.

TVOJE SRCE

Zasadi u svojim grudima lijep vrt. Očisti zemljište svoga srca od štetnog i trnovitog drveća zavisti, zlobe i mržnje i zasadi ruže ljubavi, milosti, vjerovanja i mira. Kada tvoj vrt procvjeta, njegov miris će se raširiti na sve u tvojoj okolini, a plodovi će u vidu dobrih djela, održavanja prijateljstva, ljubavi, koristi, davanja prednosti drugima nad sobom i dobročinstva stići tvojim komšijama i braći. A ti ćeš, prije svih, uživati u vrtu koji ti je u grudima, a onda, inšallah, u Allahovom Džennetu.

LOŠE DRUŠTVO

Nemoj se primicati lošem društvu, pa da ti uljepšaju grijeh i navedu te na pokuđeno djelo. Dovoljno ti je loše reputacije da budu tvoji prijatelji. Zamijeni ih sa dobrim ljudima, nosiocima zasluge i dobročinstva.

ČITANJE KNJIGA

Onaj koji posjeduje knjige i čita ih ne osjeća se usamljenim, jer su one, uistinu, najbolji sagovornik i najdostojniji prijatelj. Učini svoju biblioteku raznovrsnom: od tefsira, hadisa, fikha, historije, književnosti, kulture i sl. i nosi ih sa sobom bilo da si kod kuće ili na putu. Budi privržen čitanju i ispratit ćeš brigu na put bez povratka.

 

Izvor: MAPA PRAVOG PUTA

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina R.

Povezani članci

Back to top button