Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > “Manifesto” jedne muslimanke

“Manifesto” jedne muslimanke

Nekako im se sve u mozgu razvija prije i intenzivnije, nego kod muškaraca. Na primjer: „INSULA je centar u mozgu koji obradjuje instinktivne osjećaje. Veći je i aktivniji u žena.“ (Briznedine, 2006.)

I onda se pitaju kako znamo kad nam lažu… I kako znamo da „tu ima još neka/o, nešto…“

Jednostavno, razvijeni su nam instinkti, intuicija nas preplavljuje naročito u pogledu vas, poštovani muškarci. Moramo znati šta nam šutite, i šta nam muljate, i moramo prepoznati istinskog vođu plemena kad ga sretnemo. To je stvar opstanka.

Od nas su jači i napredniji samo i isključivo muškarci koji su dostojni tog imena vrste. Oni koji su karakterni, koji zaista vode brigu o porodici, koji su sposobni ponijeti terete života, koji se ne povijaju kako koji vjetar na internetu puhne, koji rade i privređuju nešto, makar bilo neprofitabilno (suprotno vašem uvjerenju; žene cijene RAD i TRUD, a ne ZARADAK. Osim onih ženki, koje ionako nemaju ništa drugo što bi znale raditi, osim kupovati i ljubiti ogledalo. Njima je itekako bitan samo i jedino zaradak. To im osigurava smisao postojanja kakav one jedino razumiju.

Ovo nije priča o njima!

Ovo je MANIFESTO jedne muslimanke:

1. Ne imponira nam kad se derete, jer Muhammed, alejhisselam, nikad nije povisio ton.

2. Ne impresionira nas vaša snaga kada je „dokazujete“ tretirajući žene i djecu kao poligon za fizički obračun sa svojim slabostima, jer Muhammed alejhisselam, nikad nije udario ni ženu, ni dijete, ni slugu, ni roba, ni životinju, ni… nikoga. Mejdan muslimana je negdje drugdje.

3. Ne divimo se vašoj priči u kojoj ste Supermeni, jer ne vjerujemo u bajke. Mi znamo ko su istinski borci za islam. Islam je pravda i red. Borba je smislena jedino ako navedeno ima za cilj.

4. Ne uživamo u nošenju vaših obaveza na svojim leđima. Žalimo vas zbog nemoći da budete odgovorni kad i gdje treba.

5. Ne osjećamo se ponosnima kad moramo stražariti nad vama, čuvajući i vas, i nas, i sve koje biste vi trebali čuvati, od posrtanja u strmoglavljujuća ponašanja.

6. Nimalo nas ne zadivljuje vaše „šta tebe briga“, kad vam postavimo pitanja vezana za vaše vrijeme na koje imamo pravo mi, i vaša djeca, nakon što nam to pravo uskratite.

7. Uopće nam se ne sviđate kad štricate brade da biste bili „uredniji“ za pogled svih onih kojima sunnet Allahovog Poslanika, alejhisselam, nije ugodan za oko. Naprotiv, ovakvo nešto nam je dokaz nereda u vama.

8. Intimnost s vama nam je zanimljiva samo kad ste intimni s nama kao ljudskim bićima u svakom segmentu života. Zato vam je i dozvoljeno da nas slažete kako nas volite najviše na svijetu, čak i onda kada to baš nije tako. Imamo pravo da se osjećamo najposebnijima. To nam je stimulacija da se oko vas trudimo kao oko posebnih. Muhammed alejhisselam je rekao da su žene druga polovica muškarcima. (Ahmed) Nije rekao da je manje vrijedna polovica, ili ona koju nakon upotrebe spremaš u garažu da ne smeta. Bez nas u svemu niste kompletni; to treba da znate, i da nama date na znanje.

9. Vaše komplekse zamotane u „ne’š mi ti govorit’“ doživljavamo kao simptome nesvijesti o vlastitoj ličnosti, a ne kao nekakvo gazdinstvo nad svojim „ON“. Poslanik, alejhisselam, savjetovao se sa ženama.

10. Vaše bježanje od suočenja sa problemima i obavezama doživljavamo kao bježanje sa bojnog polja, a sa bojnog polja bježe samo kukavice. Bježanje i strateško povlačenje nisu isto. I mi znamo prepoznati razliku.

Sjećate se, nama je Allah Uzvišeni dao centar u mozgu koji je razvijeniji od vašega, kada treba osjetiti?

Ammara Šabić

(“Ispod tepiha”, 2014)

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top