Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“: Ramazani u Sarajevu su posebni

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić izjavio je da je poznato da je ramazan u Sarajevu nešto posebno

Ramazani u Sarajevu su posebni i jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu, poručeno je na predstavljanju ciljeva i očekivanja manifestacije Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“, javlja Anadolija.

Projekat već drugu godinu zaredom realizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji i uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izrazili su uvjerenje da projekat Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“ brojnim aktivnostima pruža nemjerljiv doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima mjeseca ramazana.

Namjera je da se građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima ponudi veliki broj vrhunskih i vrijednih vjerskih i kulturnih programa.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić ovim povodom podsjetio je da je ramazan mjesec u kojem je počela objava Kur’ana.

“To je mjesec Kur’ana ali i mjesec kojeg vjernici provode u postu i u dodatnim ibadetima. Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, mjesec međusobne solidarnosti, zapravo mjesec u kojem se vraćamo pravim vrijednostima, svojim porodicama, prijateljima, ljudima u našoj blizini, te na taj način pronalazimo istinsku sreću i blagostanje”, rekao je ef. Velić na konferenciji za medije, te naglasio da su ramazani u Sarajevu zaista posebni:

“Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga, Medžlis Islamske zajednice Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže.”

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić izjavio je također da je poznato da je ramazan u Sarajevu nešto posebno.

“To je nešto što se uklapa u našu viziju i strategiju specifičnih oblika turizma koje mi podržavamo i u budućnosti ćemo nastaviti podržavati. Naravno mi podržavamo i druge konfesije, božićne koncerte. Nadam se da će ovaj ramazan u Sarajevu i duh ramazana u Sarajevu potaknuti i druge vjerske zajednice u Sarajevu da obilježavaju svoje datume i događaje jer to je nešto na šta smo mi ponosni i što mi prezentujemo svijetu”, kazao je Fazlagić.

Posebno je naglasio značaj vjerskog turizma, te podsjetio da je Sarajevo već nadaleko prepoznato kao “evropski Jerusalem“ i kao grad multikulturalnosti.

– Brojne aktivnosti –

U saradnji sa lokalnom zajednicom Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će, i ove godine, organizirati oglašavanje vremena iftara pucanjem topa sa Tabije u vrijeme iftara, kao tradicionalni način obilježavanja kraja posta. Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira ovu aktivnost na osam lokacija u Kantonu Sarajevo.

Na platou ispred Baščaršijske džamije 22. marta od 17 sati biće organiziran koncert duhovne muzike grupe Hazreti Hamza, Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo uz učešće dječijih horova i polaznika mekteba.

Planirano je i volontiranje Mreže mladih u javnim kuhinjama, posjetama pekarama i podjelom somuna. Kako je objavio Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, organizirat će i ove godine posebne posjete po mahalama (samcima, osobama starije životne dobi, osobama sa posebnim potrebama) i ustanovama koje se brinu o posebnim kategorijama društva. U realizaciju aktivnosti će biti uključeno 500 volontera, a planirano je 3.000 posjeta. Planiraju također organizirati oko 20 zajedničkih iftara za mlade.

Tokom mjeseca ramazana, mukabele će se učiti na 120 mjesta na području Medžlisa. Karakteristika tradicija mukabele u Sarajevu su hafiska mukabela, ženska (hafiska) mukabela i tradicija džematskog praćenja učenja Kur’ana, što će se posebno razvijati.

Organizirat će se i Ramazanske večeri na kojima će učestvovati brojni predavači, gosti i izvođači. U dvorani “Mirza Delibašić“ KSC Skenderija bit će organiziran koncert “Bajram dođe, mirišu avlije“ prvi dan ramazanskog Bajrama. U programu će učestvovati i neka od najpoznatijih imena duhovne i popularne muzike iz BiH i regiona (Mesut Kurtiš, Burhan Šaban, Aziz Alili, Eldin Huseinbegović i drugi). Prihod od koncerta će biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć nastradalim u zemljotresu u Turkiye i Siriji.

– U četvrtak prvi dan posta –

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button