Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Manifestacija “Musalla 2016” počinje u ponedjeljak 4. jula

Manifestacija “Musalla 2016” počinje u ponedjeljak 4. jula

Musalla 2016 plakat

Organizacioni odbor kulturno vjerske manifestacije „Musalla 2016“ utvrdio je program ovogodišnje manifestacije koji će se odvijati u periodu od 4. do 8. jula.

Ovaj veliki događaj odvijaće se u ozračju najvećeg muslimanskog praznika Bajrama i ove godine je predviđeno da se održi niz različitih sadržaja, potvrdio je direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić.

Prema njegovim riječima, u toku su poslednje organizacione pripreme, a predviđeno je da „Musalla 2016“ svečano bude otvorena 4. jula u večernjim satima na Trgu oslobodilaca. Sem oficijelnog otvaranja predviđeno je da se održi veliki bajramski koncert uz učešće Eldina Huseinbegovića i Hora medrese „Džemaluddin Čaušević“.

Narednog dana, u utorak 5. jula planira se održavanje etno izložbe ručnih radova Minke Hodžić, kao i izložba umjetničkih djela slikara Edina Hasanića. Isto veče u Trnovi će se održati promocija monografije „Trnova kroz vremena“, čiji je autor Amer Crnkić. Sportska natjecanja predviđena su za srijedu, 6. jula, a tog dana će se odigrati malonogometni turnir u Vršu.

Članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ istog dana izvešće pokaznu vježbu spasavanja unesrećenih u slučaju poplava na lokaciji gradskog mosta, dok će u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu biti održan karate turnir. Jedan od najvažnijih sadržaja ovogodišnje manifestacije biće naučni skup „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“ koji će se održati istog dana u zgradi gradskog kina uz učešće eminentnih stručnjaka iz naše zemlje.

Prema riječima efendije Spahića, održavanjem naučnog skupa na pomenutu temu želi se skrenuti pažnja na važnost ekonomije, te mogućnosti i privredne resurse naše zemlje. U četvrtak, 7. Jula u prostoru općinske vijećnice održaće se promocija zbornika „Ahdnama i ljudska prava“, a u večernjim satima istog dana u haremu džamije „Sultan Mehmed Fatih“ u Donjem Kamengradu biće upriličena tradicionalna noć Kur’ana uz učešće najboljih učača i hafiza. Poslednjeg dana manifestacije, u petak 8. jula, održaće se centralni dio ovogodišnje manifestacije, klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu.

Očekuje se prisustvo velikog broja vjernika iz cijele BiH i šire, a vjerski obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

U večernjim satima istog dana planirano je održavanje internacionalne smotre foklora „Zana“. Manifestacijom „Musalla“ njeguje se sjećanje na dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine, kao i na sve civilizacijske i kulturne tekovine muslimana na ovim prostorima.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top