Zdravlje

Mandarina – ukusna, a zdrava!

Mandarina spada zbog bogatog sastava vitamina i minerala spada u najbolje voće koje možemo izabrati za hladne jesenske i zimske dane

 

Mandarine sadrže čak 30 mg vitamina C na 100 grama, a osim toga i vitamine A i B skupine, beta karoten, cink, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Mandarina je sastavom slična naranči, jednako tako ima vrlo malu energetsku vrijednost od 40 kalorija u 100 grama, a osim toga obiluje vlaknima koja potiču probavu i čine nas duže sitijima.

Kanadski su istraživači dokazali da mandarine štite od moždanog i srčanog udara, dijabetesa i debljanja. Opredijelite se za domaće, neprskane mandarine jer u kori se nalazi nevjerojatno zdrav pigment nobiletin koji u mandarini dolazi u varijanti koja je deset puta jača nego u drugim agrumima.

Mandarine se mogu dodati u sve voćne salate, služe i kao dekoracija kolača, a koricu je najbolje osušiti i spremiti za zimu, gdje će postati nezaobilazan sastojak kolača, čajeva ili mirisnih kupki.

Obilje vitamina C potaknut će proizvodnju kolagena koji će ublažiti bore nastale tijekom ljetne izloženosti Suncu, a mandarina je i nezaobilazni dio prirodnih maski za hidratizaciju i čišćenje kože.

Mandarine možete u frižideru držati do 7 dana, ali najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi i konzumirati unutar istog roka.

novovrijeme.ba

Povezani članci

Back to top button