Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Luksemburg: Bošnjak predsjednik Studentskog odbora

Luksemburg: Bošnjak predsjednik Studentskog odbora

Prva generacija imigranata Bošnjaka u Luksemburgu je, barem do sada, prvenstveno bila zaokupljena problemima funkcionalne prirode.Međutim, sada već stasava nova generacija među kojom je nemali broj onih koji posebnu pažnju posvjećuju obrazovanju. Nekima od njih pođe za rukom da iskoče iz prosjeka, i zablistaju u posebnom sjaju. Jedan od takvih je i Kenan Kijamet, mladi Bošnjak rodom iz Sandžaka, sa prebivalištem u Ešu (Esch/Alzette). O kakvom uspjehu se zapravo radi, pročitajte u redovima koji slijede.

Naime, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Luksemburgu, nedavno je obavljeno glasanje za mjesto predsjednika Studentskog odbora (Cercle des Etudiants de la FSTC). Od devet kandidata, među kojima su se našli studenti bachelor, master, pa čak i doktorskih studija, sa više od 70 % osvojenih glasova, na mjesto predsjednika Odbora izabran je naš Kenan. To je i ujedno do sada najbolji zabilježen rezultat zadobijenog povjerenja u historiji Fakulteta.

Od kamenja na putu napraviti dvorac

Zamoljen da za IDENTITET.LU prokomentariše svoju skromnu pobjedu, Kenan je poručio da se osjeća ponosnim zbog činjenice da je upravo on prvi Bošnjak i musliman koji je izabran na mjesto predsjednika Studentskog odbora u Luksemburgu. Jedan od primarnih ciljeva koje je Kenan zacrtao je rušenje predrasuda, te želja da praktično pokaže svoju upornost i ambicioznost – osobine svojstvene narodu kojem pripada. "Nadam se da ću biti razlog da mnogi uvide da smo mi narod koji od kamenja koji nam dušmani postave na putu, uspijemo napraviti najljepši dvorac, jer mi smo narod koji ne ne predaje", poručuje na kraju Kenan Kijamet.

identitet.lu
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top