Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Lukavac: Investitori iz Katara i UAE žele uložiti u proširenje kapaciteta GIKIL-a

Lukavac: Investitori iz Katara i UAE žele uložiti u proširenje kapaciteta GIKIL-a

GIKIL u ovoj godini sprema dvije velike investicije. Naime, očekuje se proširenje kapaciteta fabrike “AMK” (proizvodnja maleinske kiseline) i početak rada nove fabrike “MPK”, za miješanje đubriva.

Zuhdija Aganović, direktor za investicije i razvoj u GIKIL-u rekao je da su ta dva projekta kandidovali Gospodarskoj komori FBiH, u kojoj su pristigli određeni konkursi stranih firmi, konkretno iz Katara i iz UAE, zainteresovanih za njihovu realizaciju, saopšteno je na sajtu Kantonalne privredne komore Tuzla.
– U prvom našem projektu se radi o potrebnih 9 mil USD za ulaganje, a sa kojima bi dobili povećanje kapaciteta fabrike za 2.000 tona, što bi u velikoj mjeri uticalo na isplativost rada postrojenja. Drugi projekat, nova fabrika za proizvodnju MPK đubriva koja bi bila jedini ovakav proizvođač u Bosni i Hercegovini, baš kao što je i naša “Azotara” jedini proizvođač mineralnih đubriva u našoj zemlji. U velikoj bi to mjeri uticalo na ukupno profitabilnost GIKIL-a, imajući u vidu stalne fluktuacije u radu sa koksom i nus proizvodima – rekao je Aganović.
Kaže da očekuju da će radovi u fabrici “AMK” biti završeni do kraja ove godine, a krajem jeseni se očekuje i realizacija svih aktivnosti vezanih za dobijanje kredita, a onda se, u vezi sa naručivanjem i dobijanjem glavnih uređaja, može realizacija projekta očekivati u periodu od osam do deset mjeseci – izjavio je Aganović.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com