Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Lijepo ponašanje je deredža

Lijepo ponašanje je deredža

Veliki je broj hadisa koji govore o ahlaku ili lijepom ponašanju, i koji vjernike obavezuju da se ukrase moralnim vrlinama kako bi upotpunili svoje vjerovanje i dosegli visoke stepene u tom smislu. Izdvojit ćemo samo nekoliko takvih hadisa, pravih dragulja koji treba da nas osvijeste i osvijetle nam ljepotu našeg Šerijata i življenja u skladu sa njegovim moralnim propisima.

U jednom hadisu Allahov Poslanik, a.s., kaže da „će vjernik svojim lijepim ponašanjem (ahlakom) postići stepen koji ima postač i onaj ko ustaje noću da klanja (nafilu-namaz).“ (Ebu Davud, 4789)

U drugom hadisu naš Vjerovjesnik, a.s., kazao je da je „najpotpuniji vjernik u svome imanu onaj koji ima najljepši ahlak i koji je najnježniji prema svojoj porodici.“ (Tirmizi, 2612)

Također, Abdullah b. Omer, r.a., kaže: „Rekao je Allahov Poslanik, a.s., „Ja se čudim onom ko svojim parama kupi robove a onda ih oslobodi! Kako ne kupi slobodne ljude svojim lijepim ponašanjem? To je veći sevap.“ (Džami’u s-sagir, 149:2)

Ebu ed-Derda, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, a.s., da je rekao „Na Mizan-teraziji ništa nije teže od lijepog ponašanja!“ (Ebu Davud, 4799)

Džabir, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Meni je najdraži i on će sjediti najbliže meni na Sudnjem danu, onaj ko ima najljepši ahlak.“ (Tirmizi, 2018)

Taberani u svom Mu’džemu’l-Kebiru (1:195) bilježi da je neki čovjek upitao Poslanik, a.s: „Koje djelo je najvrjednije?“ – „Lijepo ponašanje“ – odgovorio je Poslanik, a.s.

Navedimo još i hadis u kome stoji kako se prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., bio upitan o tome šta će ljude najviše uvesti u Džennet, pa je odgovorio „Bogobojaznost i lijepo ponašanje.“ (Tirmizi, 7:286)

Za više hadisa sa ovakvim sadržajima, vidi: Gazali, Ihja 5.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top