Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Lijep primjer: Mektebska djeca iz Bos. Dubice obradovala svog bolesnog prijatelja Faruka

Lijep primjer: Mektebska djeca iz Bos. Dubice obradovala svog bolesnog prijatelja Faruka

Mektebska djeca iz Bosanske Dubice su u nedjelju, 4. marta, obišla svog drugara iz mekteba Faruka Bašića koji je nedavno operisao slijepo crijevo. Njegovi prijatelji i prijateljice su mu donijeli poklone, slatkiše i ruksak za školu. Na ovaj način spojeno je ugodno sa korisnim, a djeca su imala priliku da naučeno gradivo iz mekteba primjene u praksi. Ovo je ono čemu nas vjera uči, od malena da jedni druge volimo, pazimo, cijenimo, radujemo. Svaka čast ovoj djeci, njihovim roditeljima i njihovom muallimu Safetu ef. Beganoviću, Allah ih obilato nagradio.

Poznato je koliko je vrijednost obilaska bolesnika u našoj vjeri, a dovoljno je samo spomenuti da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: „Allah Uzvišeni će na Sudnjem danu reći: ‘Čovječe, Ja sam se bio razbolio ali Me ti nisi posjetio’. Čovjek će upitati: ‘Kako da Te posjetim, Gospodaru, kad si Ti Gospodar svjetova?!’ Reći će: ‘Zar nisi znao da se taj i taj Moj rob razbolio, a ti ga nisi posjetio? Zar ne znaš da bi Me našao kod njega da si ga posjetio?!’ (Muslim)

Djeca su posjetom svom bolesnom drugaru praktično obradila adabe (pravila) posjete bolesniku su, a to su ponijeti bolesniku hediju, što će biti očit znak pažnje, nazvati selam, rukovati se sa bolesnikom ili ga zagrliti i staviti ruku na njegovo čelo; okrenuti se prema njemu i zamoliti Allaha za njegovo ozdravljenje, što će mu osnažiti nadu i oraspoložiti ga; ne zadržavati se dugo uz bolesnika, jer ga to može zamoriti; ne govoriti povišenim tonom, kako ga ne bismo uznemirili.

Djeca su takođe tokom mektebske nastave zajedno sa svojim muallimom, mr. Beganovićem, mutevelijama i roditeljima pravili snješka, koji liči na polaznika mekteba sa ilmihalom u ruci. Svi učenici mekteba su na poklon dobili i školske torbe, koje je donirala Elči ibrahim-pašina medresa iz Travnika za polaznike mekteba Polje i Grad.

Piše: Nedim Botić

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top