Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Lideri Odreda izviđača Sebilj na edukaciji o prevenciji prirodnih nepogoda

Lideri Odreda izviđača Sebilj na edukaciji o prevenciji prirodnih nepogoda

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u suradnji sa Turskim Crvenim polumjesecom je 16. 17. i 18.  maja u hotelu Holiday organizovala je edukaciju pod nazivom “Projekat za mobilizaciju lidera zajednice, program za ublažavanje rizika od katastrofe i svijest o prevenciji katastrofa.”

Predavači Ercan Geneci, Shanin Erden i Cagri Cakir su u svojim predavanjuima kroz praktične primjere pokazali kako reagovati u kriznim situacijama te kako biti koristan društvu, a i sebi.

Edukaciju su uspješno završila tri lidera Odreda izviđača, odnosno članovi AKOS-a, koji su po završetku programa dobili certifikate za učešće.

Uspješnim polaznicima certifikate je dodijelio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da “se nalaze u zemlji sa kojom imaju jako posebne izgrađene odnose”.

“Okupili smo se povodom dodjele certifikata za završene edukacije po vrlo važnim aktivnostima, oblastima kao što su informacijski sistemi i pružanje prve pomoći”, pojasnio je Koc.

Mišljenja je da su ove aktivnosti rezultat vrlo dobro izgrađenih odnosa između ove dvije zemlje. Koc se zahvalio Merhametu, Crvenom polumjesecu, TIKA-i, koji su uzeli učešće u realizaciji ovih aktivnosti.

Ismail Gurlek, predstavnik za medije TIKA-e pojasnio je da u maju, u koordinaciji sa Crvenim polumjesecom, realizuju projekte na temu prve pomoći i prirodnih nesreća.

“Današnjom ceremonijom završena je još jedna edukacija, odnosno seminar na temu cyber kriminala. Danas 20 pravnika će dobiti certifikate zahvaljujući seminaru održanom u Sarajevu. U narednom periodu će biti održana još dva seminara iz oblasti medicine i spašavanja ljudskih života”, kazao je Gurlek.

Prema njegovim riječima, danas će biti dodijeljeno oko 90 certifikata ako se isključe seminari koji će biti održani tokom vikenda u Travniku, Mostaru, Bijeljini i Banja Luci.

“Cilj nam je bio da edukujemo polaznike kako i na koji način se ponašati u slučaju prirodnih nesreća poput požara, poplava, zemljotresa te kako najbolje pružiti prvu pomoć”, naglasio je Gurlek dodajući da će ukupno certifikate nakon završenih edukacija dobiti više od 160 osoba.

Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci pojasnio je da su certifikate dodijelili nakon što su završene dvije edukacije i to iz oblasti informacijskih sistema i prirodnih nesreća.

Izrazio je nadu da će edukacije biti od koristi posebno pravosudnim organima u BiH. Tahsin Erkan Ture, rektor IUS-a izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem događaju.

“Počastvovan sam što sam pozvan na ceremoniju dodjele certifikata za završene edukacije u svim oblastima koje smo spomenuli. Iako se kao univerzitet bavimo odgojem i obrazovanjem puno mlađih naraštaja koje vi odgajate jako nam je drago što smo ovdje”, pojasnio je Ture.

Isra El-Masri je učestvovala u edukaciju o spašavanju u vanrednim situacijama i danas je dobila certifikat. Edukacija će, kako je kazala, trajati još sutra.

“Dobila sam certifikat. Inače sam iz Udruženja AKOS i mi imamo odred izviđača. Lider sam i prvenstveno sam zbog toga došla, da nešto naučim i prenesem našim izviđačima. Bilo je jako korisno i naučila sam mnogo novih stvari”, istakla je Masri.

Na edukaciji je učila o lavinama, klizištima i kako reagovati u tim situacijama, javlja Anadolija.

Nadamo se da ćemo i u skorijoj budućnosti imati još suradnje sa TIKOM kroz slične programe edukacije i druge projekte.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top