Lazanje iz tave
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Za 2 osobe
Sastojci:
- 200 g rezanaca
- 200 g narezanih gljiva
- 2 veća fileta piletine ( 500g)
- 1 luk
- 200 g pelata
- 1 vrhnja za kuhanje 20% 200g
- 1 Ribanac 40 g
- 2 male kašike mediteranske mješavine začina
- 1 mala kašika soli
- ½ mala kašika bibera
- ½ mala kašika Vegete
- 1 mala kašika ulja
- 1 kašika senfa
- 1 kašika maslaca
ZA POČETAK
Stavite 1 Litar vode da proključa. Filete piletine posušite i uzduž izrežite na trakice. Svaku trakicu piletine potom izrežite na manje kockice. Izrezanu piletinu pomiješajte sa začinom za piletinu, 1 žlicom soli i 1 žlicom senfa. Luk presijecite na pola pa ga potom očistite od ljuske. Obje polovice luka izrežite na trakice.
PRIPREMA:
- Korak
U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i tjesteninu pa kuhajte onoliko koliko je naznačeno na poleđini pakiranja. Možete odmah namjestiti odbrojavanje na predviđeno vrijeme kuhanja i lagano početi pripremati umak.
- Korak
U tavu stavite 1 žlicu ulja i kocku maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite pripremljenu piletinu. Povremeno miješajte. Nakon 5 minuta dodajte narezani luk i gljive. Povremeno miješajte sve dok piletina ne dobije zlatnu boju. Kada je piletina zarumenila umiješajte pelate, sve začine i dobro promiješajte. Nakon 5 minuta ulijte vrhnje za kuhanje, kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje. U napravljeni umak umiješajte 2 velike žlice parmezana.
- Korak
Tjesteninu procijedite i dodajte u umak pa potom dobro pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Poslužite uz salatu po želji i za intenzivniji okus pospite parmezanom.
Dobar tek!
akos.ba