Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Lactalis BH: Od domaćeg mlijeka najbolji domaći mliječni proizvodi

Lactalis BH: Od domaćeg mlijeka najbolji domaći mliječni proizvodi

Gradačačka mljekara Inmer, koja posluje u sastavu domaće mliječne kompanije Lactalis BH, porast proizvodnje na godišnjem nivou u svojim pogonima veže za izvoznu orijentaciju kompanije, ali i za sve veću potražnju na domaćem tržištu.

Naime, u 2015. godini više od 50% proizvoda proizvedenih u gradačačkom Inmeru izvezeno je na tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. No, i pored velike potražnje za proizvodima Inmera u regiji, i potrošači u Bosni i Hercegovini sve više su orijentirani na kupovinu kvalitetnih domaćih proizvoda brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode.

Povećanje proizvodnje u Inmeru i potražnje za njihovim proizvodima djelovalo je afirmativno i na domaće farmere i kooperante od kojih Lactalis BH otkupljuje sve veću količinu sirovine, domaćeg mlijeka. Osim kroz otkup sirovine stimulira više od 3 600 bh. farmera različitim oblicima kreditiranja, pomaže pri obnavljanju stočnog fonda i kupovini stočne hrane.

Stručnjaci Lactalisa BH obilaze domaće farme i provjeravaju stanje stočnog fonda, te često na terenu pomažu savjetima farmerima. Njihova uspješna uzjamna saradnja rezultira visokom kvalitetom sirovine koja je u konačnici garant kvalitete finalnog proizvoda, njih čak 60, koliko se trenutno proizvodi u Inmeru.

Uz najavljena nova ulaganja u narednom periodu, Lactalis BH planira otvoriti i nova radna mjesta te započeti proizvodnju nove palete proizvoda u fabričkim pogonima Inmera u Gradačcu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top