Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Kurs jezičkog tefsira Kur’ana u Nahli

Kurs jezičkog tefsira Kur’ana u Nahli

Jezički tefsir Kur’ana je jedinstven program koji omogućava polaznicama učenje arapskog jezika kroz analizu i tumačenje kur’anskog teksta. Cilj ovog programa je omogućiti polaznicama da nastave primjenjivati naučeno iz arapskog jezika kroz prepoznavanje naučenih gramatičkih jedinica u Kur'anu, jezičku analiza kur'anskog teksta i samostalno prevođenje. Osim jezičke analize odabranih sura, polaznice uče nove i ponavljaju poznate arapske riječi, sintagme, njihove relacije u rečenici i značenja.

Ono što donosi posebno osvježenje u nastavi ovog programa jeste tumačenje (tefsir) odabranih sura prema nekoliko tefsira koji su kombinacija klasičnog i savremenog tefsira (Ibn Kesir, Ibn Abbas, Nablusi, Ša'ravi, Muhammed Asad i Nouman Ali Khan) pri čemu polaznice zajedno s profesoricom ulaze u njihova dublja značenja.

Kurs vodi profesorica arapskog jezika Arnela Ljevo.

Jedan ciklus traje 20 susreta, a svaki susret traje 1h. Nastava počinje u utorak, 11. oktobra, a održavat će se utorkom i četvrtkom u terminu od 17 do 18h. Polaznice plaćaju participaciju u iznosu od 20 KM.

Prijave putem ONLINE FORMULARA ili na broj telefona 033/710-650 svakim danom osim petka od 12 do 20h. Rok za prijavu i uplatu participacije 9. oktobar 2016. Broj mjesta je ograničen.

NAPOMENA: Kurs je namijenjen polaznicama koje su uspješno završile minimalno 3. stepen arapskog kroz Kur'an u Nahli ili su savladale osnove arapskog jezika kroz srednju školu, fakultet ili završene kurseve u nekom od centara za edukaciju.

“Tragom kur'anske inspiracije” – ciklus predavanja

Od 10. oktobra svakog ponedjeljka u 18 h u Nahli možete pratiti predavanja iz oblasti tefsira “Tragom kur'anske inspiracije”.
Ova predavanja su prilika da proširite svoje znanje o tumačenju Kur'ana i prepoznate lekcije koje možete primijeniti na svoj odnos prema Bogu, poslovanje i ophođenje s drugima, ali i na svoje duhovne ciljeve.

Fokus predavanja je na:
tumačenju kur'anskog teksta,
kontekstualnom razumijevanju Kur'ana (povoda i okolnosti objave),
razumijevanju duha i značenja kur'anskog teksta u našem dobu.

Predviđeno je da se na svakom susretu pređe jedan džuz (dio) Kur'ana, analiziraju glavne teme i pitanja koja tretira, ukaže na najvažnije pouke koje možemo izvući iz kur'anskih kazivanja i osvrne se na propise koji su u tom džuzu spomenuti, tako da se tokom jednog ciklusa kompletira svih 30 džuzeva.

Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 18 do 19 h
Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI Nahla
Predavačica: prof. Muvedeta Halilović

Predavanja su besplatna i nije potrebna prijava.

Dobro došli!

nahla.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top