Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kur’an je objava i uputa živima, a ne mrtvima

Kur’an je objava i uputa živima, a ne mrtvima

Mnogi neuki muslimani ustupiše Kur’an mrtvima (učeći hatmu umrlim) umjesto sebi, jer poslušaše šejtana koji im kaže :”Hajde bolan, ne dangubi učeći Kur’an lakše ti je platiti neka neko drugi prouči umrlim. Kada i ti umreš i tebi će neko proučiti: da zaslužiš Allahovu milost.”

Preko plaćenog učača izgubit ćeš i pare i nagradu!

Kampanjsko učenje Kur’ana, odnosno hatmi i  ostalog za sedminu, četeresnicu, godišnjicu i sl., je naslijeđe neukih lijenština, slično kao što je od “tata”naslijeđeno paljene svijeća, stavljanje vijenca na mezar, podizanje spomenika nad mezarom, stavljanje slika na nišanima i slično.

Kur’an trebamo učiti radi sebe, u želji da svoju dušu očistimo od svega što ne valja,te da se umrlih sjetimo, tj., da nas njihovo ponašanje upozori kako treba da radimo, ukoliko su oni bili čestiti ili obratno, kakvi ne treba da budemo ukoliko to oni nisu bili. Kur’an nam je došao za to da nas uputi kako ćemo živjeti, kako se poslije smrti ne bismo kajali i lažno pravdali da nismo znali.

Vrijeme je da se Kur’an počne razumijevati i primjenjivati u njegovom pravom svjetlu i smislu, ne samo za Ramazan i samo kroz sjećanje na naše umrle, jer, na kraju krajeva, Kur’an je objavljen živima, a ne mrtvima, i još jedno dragi brate : ”Nemoj živiti od islama, živi za islam.”

 

 

Izdvojeno iz knjige : “Propisi o bolesniku, dženazi i umrlom”, dr.Ismail Haverić, Sarajevo, 2012.

Recenzija: Mehmedalija Hadžić, Mr. Muharem Omerdić 

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top