Nauka i tehnologija

Kur’an i farmacija: Liječenje mlijekom i medom

 O liječenju mlijekom i medom govori dr. Sulejman Omer u kn­jizi Savremena naučna otkrića i njihovi dokazi u Kur’anu, prenoseći pri tome rezultate respektabilnih studija riječima:
Uzvišeni Allah kaže: “Vi imate pouku i u stoci: Mi vam dajemo da iz utroba nje­nih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi — ukusno onima koji ga piju.’” (En-Nahl, 66)
Dakle, ovo mlijeko koje ističe iz vimena stoke čisto je od bakte­rija i krvi. FERS (grizine) jeste ono što ostaje u buragu nakon pro­bave, dok crijeva apsorbiraju ekstrakt koji se raspoređuje u krv; ova krv odlazi u svaku ćeliju u tijelu i kada dospije do mliječne žlijezde u vimenu, pretvara se u mlijeko savršenim Božanskim htijenjem.30

Dr Maurice Bucaille, pišući o ovom ajetu, kaže: “Kako bismo shvatili smisao ovog ajeta kroz naučnu prizmu moramo poznavati fiziologiju (organa).

Osnovne materije koje su zadužene za prehranu tijela nastaju putem hemijskih procesa koji se dešavaju u probavnim kanalima. Ove tvari nastaju iz činilaca koji se nalaze u crijevima, i kada one dospiju u traženu fazu u hemijskom procesu, prolaze kroz crijeva ka krvotoku. Ovaj preobražaj odvija se na dva načina: direktnim načinom putem limfnih vena i indirektnim načinom putem portalnih vena koje odvode ove tvari ka jetri, gdje se dešavaju određene promjene, a potom izlaze iz jetre da bi naposlijetku stigle do krvo­toka. Na ovaj način sve prolazi kroz krvotok. Mliječne žlijezde su te koje izlučuju sastav mlijeka, one se hrane produktima probave koji dolaze do njih putem krvotoka. Krv dakle ima ulogu koja se očituje u prenošenju tvari nastalih iz hrane, hrani mliječne žlijezde koje proizvode mlijeko isto kao što hrani svaki drugi organ. Sve što se ovdje dešava počinje od sadržaja crijeva s krvi unutar samih cri­jeva. Ova saznanja dugujemo herniji i fiziologiji i u vrijeme Božijeg Poslanika, a.s.; bila su potpuno nepoznate. Njihovo poznavanje da­tira od novijeg doba.”
Sto se tiče krvotoka, njega je otkrio Harveyu, 10 stoljeću nakon što je objavljen Kur’an. Kur’anski ajeti koji ukazuju na te činjenice ne daju precizna tumačenja zbog naravi vremena u kojem su te in­formacije bile objavljene. Postojanje te činjenice kao i niz drugih potvrđuje da je Kur’an objava od Uzvišenog Allaha, jer su cjelokup nom čovječanstvu te činjenice u vrijeme objavljivanja Kur’ana bile nepoznanica.31

Što se tiče meda, o njemu Uzvišeni Allah kaže:
“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘pravi sebi kuće u brdima i u dubovima (hrastovima) i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!’ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (En-Nahl, 68-69)
Pogledajmo hadise koji govore o medu:
1- Od Ibn Abbasa prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: “U tri stvari je lijek: u puštanju krvi zarezivanjem kože, u konzumiranju meda i u kauterizaciji vatrom, a ja sam svome umetu zabranio kau- terizaciju” (Buhari).
2- Od Ibn Mesuda se prenosi: Božiji Poslanik, a.s., rekao je: “Držite se dva lijeka: meda i Kur’ana.” (Ibn Madža u Sunenu)

Časni ajeti i hadisi Poslanika, a.s., potvrđuju apsolutnu korist pčelinjeg meda, njegovu moč u liječenju i prehrani. Medicinski stručnjaci u svijetu pribjegavaju upotrebi meda zbog njegovog raz­novrsnog hemijskog sastava pogodnog za liječenje mnogih bolesti koje ne mogu liječiti savremeni lijekovi, a naročito je pogodan 11 liječenju hroničnih i teških bolesti.32 U njemu je otkriven ljekoviti balzam za te bolesti, stoga je med, doista, “savršeno spremište za mnoge ljekovite biljke”, on je preventiva, a ujedno i ugodna hrana. Zato se za pčelu kaže da je pokretna apoteka. Sastav meda razliku­je se shodno materiji koju upotrebljava pčela, odnosno soku koji siše iz cvjetova, kao što razlikuje se shodno vremenskim utjecajima i konfiguraciji zemljišta. Također, boja meda razlikuje se shodno nje­govom hemijskom sastavu, stoga med može imati različite hranjljive i ljekovite karakteristike. Karakter meda kao lijeka određuje i nje­gova vrsta, tako je crni brdski med najkvalitetniji i njime se najbrže liječi, brže nego npr. medom nastalim s drveća, dok je ovaj drugi djelotvorniji od meda s nižeg rastinja. Ovo je utvrđeno studijama i preciznima analizama, zato je i redoslijed u Kur’anu na slijedeći način: brda, drveće, niže rastinje. Ovo je redoslijed koji ide u skladu s kvalitetom, pa samim time i stepenom liječenja. Također, ovakav redoslijed u Kur’anu nije nasumičan, već ima duboki smisao.

Uzvišeni Allah stvorio je pčelu da jede sa svih plodova i siše sok cvijeća, nakon što je kao mjesto boravka uzela brda, dubove i ono što čovjek napravi. Usto joj je Allah izdao naredbe, uputivši je da se kreće mirnim stazama; da ne leti po krševitim i prašnjavim putevima i po mjestima s rijetkim zrakom. Pakistanski znanstvenici ustano­vili su da pčela ima svoje posebne staze koje slijedi, vrlo lahke, bez prašine, zračnih rupa, i ne zahvataju je kišni pljuskovi. To su staze na koje je Kur’an prije 14 stoljeća ukazao.

Danas je osnovano mnogo ustanova koje se u velikoj mjeri os­lanjaju na liječenje medom. U Rusiji postoji Medicinski institut za liječenje samo pčelinjim medom.

Slijedi kratak osvrt o korištenju meda u medicinske svrhe:

Izdavačka kuća u Londonu “Heinman” izdala je knjigu 1975. godine pod naslovom Med, koju je napisala Eva Crane, predsjednica Asocijacije za proučavanje pčela u Britaniji. Knjiga sadrži 608 strana, u njoj je obrađen med sa svih aspekata. Autorica knjige je, nakon što je dovršila studiju o vitalnim karakteristikama meda i njegovim medicinskim koristima, ukazala na slijedeće: Imajući u vidu da med koristi u mnogim aspektima, nije štetan, imamo za pravo sasvim sigurno da završimo ovo poglavlje riječima iz Kur’ana iz 16. sure (En Nahl/Pčela) gdje se o medu kaže da je lijek za ljude.
Mnogi su siestručnjaci bavili ovom temom, a saudijski časopis El ‘Idžaz posvetio joj je mnoge stranice.

 

Fusnote:

30 Mlijeko je koncentrirani izvor zdravlja kojem se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja, i ono je već u svojem izvornom obliku funkcionalna hrana.
Mlijeko mliječni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja od 400. godine prije nove ere. Danas, industrija mlijeka i mliječnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutrifivnu vrijednost nego konvencionalana hrana.

Svjetski trendovi obogaćivanja hrane, a posebice mlijeka, prihvaćeni su i u našim krajevima, te se danas nerijetko susrećemo mlijekom obogaćemm kalcijem, vitaminima, vlaknima, biljnim sterolima te omega-3 masnim kiselinama. Dostupna su nam mlijeka s višim ili nižim udjelom mliječne masti. Val|a napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastijci. Mlijeko je najvažniji izvor kalcija, a odrasla osoba može podmiriti svoje potrebe za kalcijem s tri velike čaše mlijeka. Studija sprovedena na Kansas State University u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljena u časopisu “Journal of the American Dietetic Association”, proglasila je mlijeko najekonomičnijim izvorom kalcija jer osigurava najveću količinu kalcija po jedinici potrošenog novca, a u usporedbi s drugim namirnicama koje se učestalo konzumiraju, (wwvv.vitamini.hr)

31. Mlijeko smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Rezultati novih istraživanje pokazuju da svakodnevna konzumacija mlijeka smanjuje opasnost od moždanog i srčanog udara.
Po podacima istraživanja prof. Petra Elvvooda s University of Wales iz Cardiffa, u kojima je sudjelovalo 400 000 ispitanika u dobi od 8 do 28 godina, koji su pili mlijeko normalne masnoće, vidljivo je smanjenje opasnosti od kardiovaskulainih bolestii. U ispitanika koji su pili više mlijeka opasnost od moždanog i srčanog udara bila je manja za 16%.

32 Med može poboljšati razinu zdravih antioksidanata, pokazuje najnovije istraživanje znanstvenika s University of California. Stoljećima su već poznati neki pozitivni učinci meda na zdravlje, a najnovije istraživanje u vezi s njegovom upotrebom i znanstveno dokazuje ono što su naše nane odavno znale. “Med nije samo zaslađivač”, ističe dr Heidrun B. Gross, s University of California. Prema njezinim riječima, med sadrži sastojke zvane fenoli, koji mogu djelovati kao antioksidanti. Te tvari svladavaju slobodne radikale, koji su nestabilan bioprodukt normalnog metabolizma, a koji izazivaju oštećenja krvnih žila te DNK, što bi moglo dovesti do nastanka raka i drugih bolesti. U istraživanju koje je obuhvatilo 25 odraslih ispitanika, Gross i njezine kolege pokazali su kako med može poboljšati razinu antioksidanata. Tokom mjesec dana oni su uzimali 4 kašičice heljdina meda dnevno.
Uzorci krvi uzeti na početku i na kraju ispitivanja pokazali su da se ukupna razina fenola povećala. I ranije istraživanje pokazalo je da med može podići razinu antioksidanata, no ovo istraživanje prvo je koje proučava učinke njegova dnevnog konzumiranja.
“Sigurno možete povećati količinu antioksidanata dodavanjem male količine meda u prehranu”, ističe Gross.
Prema njennim riječima, najbolje bi bilo uzimati 2 do 4 kašikice meda dnevno. Ta količina meda posve sigurno osigurava neke antioksidanti koji koji popraviti obrambeni sistem organizma, dodaje voditeljica istraživanja. Njezina je preporuka da ljudi medom zamijene druge zaslađivače koji ne mogu osigurati istu količinu antioksidanata.
Također je utvrđeno da med ne deblja kao drugi šećeri Laboratorijski miševi su hranjeni medom, saharozom ili smjesom jednostavnih šećera kako bi se utvrdile eventualne razlike u povećanju tjelesne mase. Svi miševi dobijali su istu hranu, a jedina razlika bila je u vrsti dodanog šećera. Rezultali su pokazali najmanje povećanje tjelesne mase kod miševa čiji su obroci zasladivani medom. I što je zanimljivo, povećanje tjelesne mase ovih miševa bilo je gotovo jednako kao i kod kontolne skupine miševa koji su dobijali manju količinu hrane i čiji obroci nisu sudržavali šećer (www.plivav.dravlje.hr) (op.prcv.)

 

Odlomak iz knjige:
Kur’an, farmacija i liječenje bolesti
Autor: Dr: Halid Faik el-‘Ubejdi
Tvrdi povez str: 162
Cijena 15KM
Narudžbe na tel 061 757 652
Akos.bA
      

Povezani članci

Back to top button