Kremasta povrtna čorba
Priprema:15 min
Kuhanje: 25 min
Serviranja:6 – 8 porcija
Sastojci:
1 kašika maslaca
2 stabljike celera, sitno sjeckane
2 češnja bijelog luka, propasirana
1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana
1 velika slatka crvena paprika, na kockice
so, biber
500ml povrtnog ili pilećeg temeljca
4 crvena krompira, izrezana na kockice (1cm)
3 šolje kukuruza u zrnu (svježi ili zamrznuti)
2 kašike brašna ili kukuruznog škroba
375ml vrhnje za kuhanje 20% m.m.
kašičica nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
U velikoj posudi rastopite Dukat maslac na srednje jakoj vatri. Propržite celer, bijeli luk, crveni luk, crvenu papriku, 3/4 kašičice soli i 1/4 kašičice crvene paprike 5 minuta ili dok crveni luk ne omekša.
Dodajte povrtni ili pileći temeljac, krompir, kukuruz i 500ml vode; pojačajte vatru dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 10 minuta ili dok krompir ne bude skoro skuhan.
Umutite brašno u Brzo&Fino vrhnje za kuhanje i postepeno umiješajte u lonac. Malo pojačajte vatru i kuhajte nepoklopljeno, miješajući, oko 5 minuta ili dok se lagano ne zgusne. Nije potrebno da dalje ključa. Začiniti solju i biberom, naspite u zagrijane zdjele i pospite bosiljkom.
Ovo je lagana krem čorba, a ako vam je draža gušća, povećajte količinu brašna ili kukuruznog škroba na 3-4 supene kašike.
akos.ba