Kutak za ženu

Kosa vam se brzo masti? Ovi savjeti će pomoći!

Vaša kosa se masti zbog toga što vam žlijezde u vlasištu stvaraju previše prirodnih ulja. Postoji više razloga za to:

nasljednost (tanka i ‘slaba’ kosa)

hormonalni poremećaj

stres

jedete nezdravu, masnu hranu

krivi načini održavanja kose i vlasišta i krivi preparati za kosu

prečesto / predugo češljanje (skidate masnoću i prenosite ju na vrhove kose)

vlažno vrijeme

često prolaženje prstima kroz kosu

Mnogi imaju probleme s mašćenjem kose do te mjere da im ona izgleda masno samo nekoliko sati nakon što su ju oprali. Na žalost, tada ju morate prati svaki dan, jer ne samo da vizualno izgleda poražavajuće, također, ima i specifičan miris. Na žalost, pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira vlasište, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlijezda.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite šampon koji je namijenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje kemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju vlasišta. Ispirite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Između pranja, kosu dirajte i češljajte čim manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera ili još bolje – šampona za suho pranje kako bi vam upio višak masnoće.

Domaći recepti protiv masne kose

Ako ste izgubili svu nadu u preparate za kosu ili ste voljni isprobati nešto novo i zdravo za kosu, evo nekoliko savjeta.

Uzmite sapun na prirodnoj bazi, rastrgajte ga na komadiće i preko noći ostavite u vodi. Zgnječite da ujutro i ocjedite vodeni dio. U sapun umiješajte Shikakai prah (prah na bazi biljke Acacia Concinna, obiluje vitaminima C, A, D, E i K koji imaju snažan antioksidativni učinak na vlasište) i operite kosu.

Također, možete prokuhati dvije šake svježe mente u tri decilitara vode i to 20 minuta. Nakon toga, odstranite ostatke lišća iz mente tako da tekućinu procijedite, a nju ohlađenu pomiješajte sa šamponom. Odlična opcija je i crni čaj.  Na vlasište nanesite razrijeđeni čaj (jedna vrećica na pola litre vode, ili jedna žlica čaja u listićima na šalicu vode – neka kuha 10 minuta), ostavite nekoliko minuta pa kosu operite blagim šamponom i dobro ga isperite.

Ukoliko ne želite upotrebljavati regenerator, upotrijebite limunov sok ili jabučni ocat. Kiselina u octu i limunu pomaže izbalansirati pH razinu vlasišta, a to pomaže u kontroli sekrecije ulja. Pomiješajte tri žlice jabučnog octa u šalici vode. Nakon pranja kose blagim šamponom i temeljitog ispiranja, na kosu nanesite vodu i ocat. Pričekajte nekoliko minuta pa kosu ‘isplahnite’ hladnom vodom. Ponovite to dva do tri puta tjedno.

Izmućkajte dva bjelanjka dodati im nekoliko kapi limunovog soka i ponovo dobro promiješati. Zatim jaja nanesite na mokru kosu i ostavite barem 5 minuta. Dobro isperite kosu. Koristite ovaj tretman dva do tri puta tjedno i uskoro ćete primijetiti razliku.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button