Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Korisni savjeti: Radite jednu po jednu stvar

Korisni savjeti: Radite jednu po jednu stvar

Prije nekoliko dana sam se vozio autoputem i primjetio sam čovjeka koji, dok se vozio u brzoj traci, se brijao, pio kafu i čitao novine. „Savršeno,“ pomislio sam, jer sam upravo to jutro pokušavao smisliti odgovarajući primjer koji bi ukazao na ludost našeg pomahnitalog društva. Koliko često pokušavamo uraditi više od jedne stvari odjednom? Imamo bežične telefone koji bi nam trebali olakšati život, ali u nekim aspektima, oni naš život čine još zbunjenijim.

Moja supruga i ja smo davno bili kod prijatelja kući na večeri i primjetili da ona razgovara na telefon dok istovremeno odgovara na vrata, provjerava večeru i mijenja pelenu svojoj kćerki (nakon što je oprala ruke, naravno)!

Mnogi od nas imaju istu tendenciju da kada razgovaramo sa nekim i naše misli su negdje drugo, ili kada radimo tri ili četiri posla u isto vrijeme. Kada radite više stvari odjednom nemoguće je biti orjentisan na trenutni momenat. Dakle, ne gubite samo na potencijalnom užitku u onome što radite, već ćete postati daleko manje fokusirani i efikasni.

Interesantna vježba je da se blokiraju vremenski periodi u kojima se obavezujete da ćete raditi samo jednu stvar u isto vrijeme. Bilo da perete sudove, razgovarate na telefon, vozite automobil, igrate se sa svojim djetetom, razgovarate sa suprugom ili čitate časopis, pokušajte da se fokusirate samo na jednu stvar.

Budite prisutni u onome što radite. Skoncentrišite se! Primjetit ćete dvije stvari koje počinju da se dešavaju. Prvo, zaista ćete uživati u onome što radite, čak i u nečemu svakodnevnom kao što je pranje suđa ili čišćenje ormara. Kada ste fokusirani, a ne ometeni, to vam omogućava da se zadubite i zainteresujete za svoju aktivnost, kakva god ona bila. Drugo, začudit ćete se kako ćete brzo i učinkovito obaviti posao. Otkako sam postao više orijentisan na sadašnje momente, moje vještine su se povećale u gotovo svim oblastima moga života – pisanje, čitanje, čišćenje kuće i razgovaranje na telefon. Možete da uradite istu stvar. Sve počinje sa vašom odlukom da radite jednu po jednu stvar.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top