Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Koordinacija bošnjačkih NVO: Raditi na jačanju države Bosne i Hercegovine kako bi se spriječio genocid

Koordinacija bošnjačkih NVO: Raditi na jačanju države Bosne i Hercegovine kako bi se spriječio genocid

Svakog jula se Bošnjaci aktivno sjećaju genocida nad Bošnjacima Podrinja kojeg su, prema presudama Haškog tribunala, počinili Vojska i policija RS uz podršku četničkih paravojnih formacija iz Srbije kada je u nekoliko dana ubijeno preko 8 000 ljudi a desetine hiljada protjerano. Genocid nad Bošnjacima se dogodio pod okriljem Međunarodne zajednice u tzv. „zaštićenim zonama“ Ujedinjenih nacija koje su poslužile četničkih hordama da lakše obave posao pokolja Bošnjaka. Evropska floskula „da se genocid više nikada i nikome ne ponovi“ je doživjela fijasko po srebreničkim vrletima i halama Tvornice akumulatora u Potočarima.

 

Hiljade muškaraca je odvojeno od svojih najmilijih i odvedeno u logore smrti gdje su sistematski mučeni, prebijani, izgladnjivani, držani u nehumanim uslovima i na kraju strijeljani i bačeni u neke od masovnih grobnica čije terete nosi podrinjska crna zemlja. Žene i djeca su deportovani na područja pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine neznajući da više neće vidjeti svoje očeve, muževe, sinove, braću, amiđiće, dajdžiće…

 

Iako nastao na genocidu i ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom, manji bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i dalje opstoji kao politički i nacionalni entitet u kojem zvanična politika i lokalni predstavnici ohrabruju rasizam, aparthejd i netoleranciju kao i dehumanizaciju žrtve.

Ono što je bilo ne možemo vratiti kako bismo uticali na drugačiji ishod ali u sadašnjosti moramo jačati svijest o genocidu nad Bošnjacima i raditi na tome da se on više, zaista, ne dogodi bilo kome.

 

 U tom smislu Koordinacija Bošnjačkih NVO poziva sve čestite i iskrene ljude, sve Bošnjake da zajedno rade na jačanju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine kako ne bismo došli u situaciju da ponovo doživimo genocid. Zato izvucimo pouku iz srebreničkih bijelih nišana.

Pozivamo sve relevantne domaće i strane institucije da osiguraju sjećanje na genocid nad Bošnjacima te sankcionišu negatore genocida i njihove ideologe.

 

Bošnjacima poručujemo da se mogu pouzdat samo u Božiju pomoć i vlastite faktore a nikako na licemjernu Međunarodnu zajednicu i njene aktere koji nas izdali kad nam je bilo najpotrebnije.

 

Vijeće Koordinacije BNVO, Srebrenica, 11.07.2014.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top