Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Koordinacija bošnjačkih NVO: Potrebno je hitno oformiti probosanski reformski blok

Koordinacija bošnjačkih NVO: Potrebno je hitno oformiti probosanski reformski blok

Adilović: Vijeće BNVO daje podršku institucijama i funkcionerima koji provode zakon

 Predsjedavajući Vijeća Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija (BNVO) dr. Ahmed Adilović (predsjednik AKOS-a), rekao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da koordinacija koja okuplja 36 nevladinih organizacija iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, podržava proteste kao način izražavanja građanskog nezadovoljstva, ali su najoštrije osudili vandalizam i paljenje objekata od državnog značaja.

Adilović je za NAP kazao kako BNVO zahtijeva od svih probosanskih stranaka da odmah oforme ekspertne timove i izrade programe koji bi značili ekonomski oporavak zemlje i rješavanje nagomilanih socijalnih problema u državi!

– Vijeće BNVO daje podršku institucijama i funkcionerima koji provode zakon, ali od njih tražimo da svoje dužnosti obavljaju savjesno i profesionalno, kako bi na taj način spriječili anarhiju – rekao je Adilović.

BNVO traži i reviziju privatizacije, hitno usvajanje Zakona o porijeklu imovine, ukidanje velikog broja beneficija zastupnicima i ministrima na svim nivoima vlasti, uvođenje mjera štednje u državnoj upravi, dovođenje investitora u državu te jačanje programa pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva.

Također, kako dodaje Adilović, BNVO traži od rukovodstava svih probosanskih stranaka da donesu odluke o formiranju zajedničke liste za Opće izbore u manjem bh. entitetu, što bi bio jasan pokazatelj njihova konsenzusa za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine i zaštite ljudskih prava i interesa svih građana.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top