Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Konstrukcije iz Jajca ugrađene u najljepše objekte u Evropi

Metalne konstrukcije izrađene u pogonu firme „Metaling“ u Jajcu ugrađene su u neka od najljepših građevinski zdanja u Evropi.

Konstrukcije iz Jajca ugrađene u najljepše objekte u Evropi

Ugrađene su na stadion u Bordou u Francuskoj, centralu Intesa Sanpaolo BankeOlimpijski mostŽeljezničku stanicu u Torinu u Italiji, Muzej u Lionu, novi pogon Airbusa u Parizu, te u poslovne zgrade u Milanu.

Ovi poslovi su rađeni u konzorciju s evropskim firmama.

– U Evropi za nas radi 60 radnika, a sada ćemo povećati za još 25, jer imamo projekt u Danskoj. Gradimo veliki most u Kopenhagenu. Inače, već šest godina imamo poslove u Kopenhagenu jer smo radili konstrukcije i za metro, gdje je instalirano 27.000 tona željeza – otkriva vlasnik firme „Metaling“ Pile Dujić.

Uskoro slijede novi poslovi u Švicarskoj i Sloveniji, gdje će raditi proizvodne pogone.

Inače, Dujić je 25 godina proveo u Italiji, nakon čega se vratio se u BiH i u Jajcu pokrenuo privatni biznis. Firmu „Metaling“ je osnovao je 2006. godine u pogonima propale „Elektrobosne“.

Više od decenije konstantno se ulagalo u novu proizvodnju i danas „Metaling“ zapošljava u prosjeku između 80 i 90 radnika. Već tri godine Dujić sa svojom porodicom živi u Jajcu i kaže da se može poslovati.

– U Italiji smo proveli 25 godina, a definitivno smo se vratili u Jajce 2014. godine. U BiH se može raditi, naročito ako proizvodite ovdje i izvozite. Svako poduzeće koje radi u Bosni, a izvozi, može pozitivno poslovati – kaže Dujić za Avaz.

Dok je bio u Italiji, ali i posljednjih godina, konstantno je ulagao u proizvodne pogone u Jajcu.

– U periodu 2016.-2017. godina napravili smo novi pogon na 6.500 kvadratnih metara. Tu je i tehnološki i projektni biro koji nas prati od ideje do završetka projekta. Posjedujemo i naše firme koje nas prate u Italiji, Njemačkoj, Danskoj i Hrvatskoj. To su naše firme koje rade montažu metalnih konstrukcija izrađenih u BiH – govori Dujić.

Dvije zatvorene hale

„Metaling“ se bavi proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija. Na ovim poslovima u BiH radi 90 kvalificiranih radnika na najsofisticiranijoj opremi. Raspolažu s dvije zatvorene hale na 11.000 kvadratnih metara na prostoru od 26.000 kvadratnih metara, te opremom za proizvodnju i montažu.

BiznisInfo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com