Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ko to tamo propjeva spisak plata?

Ko to tamo propjeva spisak plata?

Od rata naovamo veliki je broj inozemnih istraživačkih centara predviđao ko će na kojim izborima pobijediti [Al Jazeera]

Spisak je star. Pola godine, godinu ili dvije, tri. Gdje je dosad stajao? U kojim fiokama je hlađen? Čije su ga oči ranije promatrale i tajile?

Piše: Fahira Fejzić Čengić

Spisak…

U četvrtak, 26. decembra/ studenog 2013. godine, nakon dizanja guste magle nad Sarajevom, objavljena je lista od stotinjak ličnosti koje, prema sadašnjim nalazima, imaju najveća primanja u Federaciji. Tzv. ekskluzivu je najprije objavila privatna stanica TV1, da bi domalo svaki medij iz ‘sarajevske škole’ novinarstva prenio ili komentirao ovaj spisak.

Spisak je kanalom poruke Arifović – Škaljić (Federalna porezna uprava – Federalni parlament) postala za tren oka ‘riječ dana’, a čini se da postaje ‘riječ hefte’, ako ne preraste i u ‘riječ godine’, kako neki naslućuju.

Anonimna lica

Najčudnije je što su na spisku budžetskih parajlija većinom anonimna lica, odnosno ličnosti iz javnog ili upravljačkog ‘svijeta života’, za koje prosječan građanin BiH dosad nije ni čuo. Ili, nije morao čuti.

Najbolje plaćeni nisu famozni ‘aktualni političari’, za čijim novčanicima ovdašnji novinari i mediji rado tragaju. Naspram njihovih plata, objavljivanih i ilustriranih platnim dodacima, ova primanja sa spiska su pravi bauk – bauk koji kruži Bosnom nove i izborne 2014. godine.

Međutim, na njemu nedostaje još osoba – čelnici poreskih uprava, aerodroma i niza sličnih službi… Stoga je ovo pravi politički spektakl. A naša demokratija, prije medijska demokratija (Edelman) no politička politika (Habermas). Konačno, bh. društvo je medijsko društvo prije negoli pristojno iskustveno društvo. Više tračamo no što gledamo svoja posla.

Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Spisak se, ruku na srce, zbog ovakve političke kulture i mentaliteta odavno priželjkuje i priziva. Nemali je broj tzv. javnih komentara ili političkih nastupa koji u ovdašnjoj sredini priželjkuju domaćeg sanadera ili domaćeg miškovića. Jer je, prema tim zamislima veoma važno sustići komšije, Hrvatsku i Srbiju, u svemu pa i u otkrivenim koruptivnim aferama. Katarza za sve nevolje svakodnevne, kao u dramama, traži se u ‘fino odranom žrtvenom jarcu’.

Kad se slegne prašina, kad spisak prekriju snjegovi, ruzmarin i šaš, ostat će bruka, možda ostavke, demantiji, te zadugo gorak ukus u ustima. Šta se to u bh. društvu i državi događa? Šta se to s nama živućima Ovdje događa? Jesmo li dosegli prag vlastite moralne nekompetencije (Amin Malouf) ili tek koračamo prema njoj? Da li je ovako postavljen vrh ledenog brijega tek sumaglica koja će polahko, ali sigurno otopiti i led i snijeg i onda ostaviti gol golcat brijeg.

Najčudnije je što su na spisku budžetskih parajlija većinom anonimna lica. Odnosno, ličnosti iz javnog ili upravljačkog ‘svijeta života’ za koje prosječan građanin BiH dosad nije ni čuo ili nije morao čuti.

Dugo do jeseni. Dobro plaćeni portparoli policije, direktori aluminijumskih kombinata, direktori bosnalijekova, šefovi sarajevoosiguranja, poneki dekani i slični mahom su Bošnjaci, poneki Hrvati, Srbi te slučajni Ostali.

Mahom su bliski vladajućim ili opozicionim strankama, jer je u BiH moguće da jedna te ista stranka bude u isto vrijeme i vladajuća i opoziciona. Do pola na vlasti – a od pola u opoziciji…

Opširnije na portalu AJB:

Ko to tamo propjeva spisak plata?

 

Biografija autora

balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top