Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Knjiga je nezamjenjiva: Odlične vijesti za one koji više vole tradicionalni način čitanja

Knjiga je nezamjenjiva: Odlične vijesti za one koji više vole tradicionalni način čitanja

Oni koji redovno čitaju, nedvojbeno, imaju brojne prednosti u odnosu na one koji čitaju manje ili nikako. Čitanjem se, između ostalog, povećava inteligencija, poboljšava vokabular i koncentracija, ojačava samopouzdanje, potiče kreativnost, održava pamćenje, smanjuje stres.

U savremenom dobu tehnologije, čitanje je olakšano dostupnošću literature preko različitih elektronskih uređaja. Takav jedan uređaj, nazvan Amazon Kindle, postao je dostupan 2007. godine. Kao najznačajnija prednost ovog uređaja navodi se E Ink Pearl zaslon, koji u odnosu na klasični LCD ili CRT monitor, nema pozadinsko osvjetljenje koje umara oči, zbog čega je nemoguće čitati sa ovog uređaja u mraku. Kindle podržava većinu svjetskih alfabeta, a moguće je i unositi zabilješke zahvaljujući ugrađenoj tastaturi. Za čitanje sa ovog uređaja, dovoljno je preuzeti fajl sa odgovarajuće internet stranice, što je pored jednostavnosti, i ekonomska olakšica.

Bez obzira na sve prednosti ovakvih uređaja, postoje oni koji zagovaraju i preferiraju čitanje knjiga na klasičan način. Sudeći po naučnim ispitivanjima, čine se da su upravu.

U julu ove godine, grupa istraživača sa norveškog Centra za čitanje pri Stravanger Univerzitetu, na čelu sa Anne Mangen, predstavila je rezultate svog istraživanja, provedenog na 50 čitatelja. Ispitanici su imali zadatak da pročitaju kratku priču spisateljice Elizabeth George. Priča napisanu na 28 stranica, 50% ispitanika je čitalo na elektronskom uređaju za čitanje Kindle, a drugih 50%  u formatu klasične knjige. Ispitanici su potom podvrgnuti testu koji je uključivao provjeru razumjevanja i pamćenja pročitanog. Rezultati su bili približno isti, izuzev kada se radi o hronologiji događaja. Naime, ispitanici koji su priču čitali preko Kindle, pokazali su znatno lošije rezultate kada su trebali poredati 14 događaja, iz priče, u odgovarajući vremenski slijed.

“Kada čitate knjigu, pod prstima možete osjetiti kako se stranice gomilaju na lijevoj strani, a sve ih je manje na desnoj. Pored vizuelnog, imate i taktilni osjećaj napretka. Moguće je da je, razlika u rezultatima kod ispitanika, povezana sa  činjenicom da su čvrstoća papira, i postepeno listanje stranica neka vrsta osjetilnog rasterećenja, pored vizuelnog dojma napretka prilikom čitanja.”- objasnila je Mangen svoje pretpostavke o uzrocima ovakvih rezultata.

 

2006. godine, naučnici su otkrili da ljudi, tekst na ekranima čitaju u tzv. F obrazcu, odnosno da čitaju samo cijeli gornji dio teksta, a potom samo površno pređu preko lijeve strane ostatka teksta. Ovo se uveliko razlikuje od tzv. linearnog čitanja, odnosno načina čitanja cijelog teksta. Linearno čitanje, pomaže i vizualiziranju pojedinih informacija unutar teksta, čime se kasnije lakše prisjetiti istih. Ali, vještina linearnog čitanja, ako se ne prakticira, može biti izgubljena. Naime, pokazano je da osobe koje duže nisu linearno čitale, imaju problema sa koncentracijom pri ponovnom čitanju, i da im je teže “uroniti u knjigu”.

 

Čitanje knjige u printanoj formi poboljšava kvalitet sna. Iako, vrijeme provedeno ispred ekrana, može da bude vrlo zamarajuće, svjetlo monitora pojačava budnost, odlažujći tako normalno vrijeme spavanja. Za razliku od toga, čitanjem knjige prije spavanjam mozak ulazi o novu zonu, različitu od one u kojoj je tokom čitanja na ekranu.

 

bosnia.alrasub.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top