Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Kao diler droge koji vam prvi put neće naplatiti: Vrijeme da se izbrišemo s Facebooka?

Kao diler droge koji vam prvi put neće naplatiti: Vrijeme da se izbrišemo s Facebooka?

Naši osjećaji, veze i lične preferencije Facebooku donose novac, piše Jung

Facebook je kao diler droge koji vam prvi put neće naplatiti. Kada postanete ovisni dođe vrijeme za naplatu.

Piše: E. Alex Jung

Kada su istraživači iz Facebooka i Univerziteta Cornell objavili rezultate studije o emocionalnoj zarazi među korisnicima Facebooka prošli mjesec, uradili su to na činjeničnom jeziku društvenih nauka: “Ovim eksperimentom izmanipulisana je mjera do koje su ljudi izloženi emocionalnim izrazima u svojoj sekciji Novosti.”

Internet je bio izvan sebe. Kritičari su popljuvali ovu studiju kao neodgovornu, neetičnu i jezivu. Korisnici, ipak, nisu znali da na njihova raspoloženja utječe odabrani sadržaj. Štaviše, kako su naučnici mogli izgledati tako arogantno u vezi sa svojom metodološkom etikom?

Naučnik Adam Kramer, jedan od autora studije, na to je odgovorio: “Razlog zbog kojeg smo uradili ovo istraživanje je to što brinemo o utjecaju Facebooka na emocije i o ljudima koji koriste naš proizvod.”

Došli su do saznanja da sretnije objave vode do veće aktivnosti, a tužnije do manje. Argument o optimizaciji sličan je još jednoj obavijesti koju je Facebook izdao prošli mjesec, a koja je naišla na dosta manje negodovanja, da će pretraživati historije aktivnosti korisnika da “poboljša reklame i da korisnicima da veću kontrolu u vezi s reklamama koje vide”.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Vrijeme da se izbrišemo s Facebooka?

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top