O obrazovanju i odgoju

Kako za tri dana odviknuti dijete od ovisnosti gledanja TV-a?

Savremeni način života uzima danak pa dijeca sve više vremena provode ispred televizora.

Gledanje televizije je omiljena “aktivnost” dijece koja “gutaju” televizijski program koji im je postao zamjena za igru i druženje, kako sa vršnjacima tako i sa prezauzetim roditeljima.

Umorni roditelj koji se na Reddit-u potpisao kao Iwanttosleep8hours (“želim da spavam 8 sati”) ispričao je kako se gledanje jedne epizode omiljenog crtića pretvorilo u pravu zavisnost za TV-om kod njegovog djeteta.

– Sramota me je da ovo priznam, ali moje dijete je postalo ovisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran. Uskoro je moj dvogodišnji sin počeo stalno da pita da mu upalimo TV i briznuo bi u plač ako bismo ga odbili.

Kleli smo se da ćemo od sutra da prstanemo da mu puštamo TV, ali svaki umoran i neispavan roditelj će razumjeti kada kažem da bih uradio sve samo da moje dijete bude mirno i da ja mogu da spavam.

Međutim, morali smo da smislimo neku strategiju i riješimo problem. Jednog jutra nismo mogli da nađemo daljinski i tražili smo ga desetak minuta dok on nije odustao i odlučio da doručkuje. Slijedećeg dana sam odlučio da sakrijem daljinski. Tražili smo ga ponovo i uskoro je on opet odustao bez svađanja. Trećeg jutra TV nije bila prva stvar koju je tražio.

Iznenađujuće je kako se brzo odvikao, kao i kako se brzo deca navuku na TV. Sada je mnogo bolji nego prije, želi da istražuje svijet oko sebe i da se igra sa igračkama i životinjama umjesto da bulji u ekran. Spavao sam do 7:00 po prvi put poslije mnogo vremena, napisao je ovaj korisnik, prenosi Srbija danas.

Budite oprezni sa djecom i gledanjem televizije jer ona ima svojih čari i privlači ih. Na žalost, danas je većina roditelja prezauzeta i nemaju vremena da se igraju sa djecom pa im umjesto toga dozvoljavaju gledanje televizije do mile volje. Tako prave kardinalnu grešku zbog koje kasnije oni ispaštaju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button