Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Kako upropastiti svoje dijete? Modni kutak – dijete po mjeri

Kako upropastiti svoje dijete? Modni kutak – dijete po mjeri

Modni kutak

DIJETE PO MJERI

Da li zaista mislite da je svako kovač svoje sreće? Ili vas, kao roditelja, ta izreka pomalo i vrijeđa, jer prešutkuje ono što ste vi učinili za svoje dijete? Mislim, nemojmo tako olahko zabo­ravljati ko je rodio tog kovača i osposobio ga za zanat.

Dakle, nezavisno od toga da li čovjek jeste ili nije kovač svoje sreće, jedno je van svake sum­nje – roditelj definitivno jeste krojač svog djeteta. 

Šta iz toga možemo da zaključimo?

Pod jedan, da su deca rastegljiv i zahvalan materijal i, pod dva, da je svaki roditelj, čak i bez krojačkog kursa, dovoljno kvalifikovan da se bavi ovim poslom. Pitanje je samo da li će biti šnajderov šegrt ili ekskluzivni krojač visoke mode. Pošto duboko vjerujem da se vi kao rodi­telj svrstavate u ovu drugu kategoriju (što dokazujete i čitanjem ovog priručnika), želim da sa vama podijelim neke tajne velikih majstora koje će vam, sigurna sam, pomoći da zablista.

 

POČETNI KURS KROJENJA:  LEŽERNO ILI KLASIČNO?

Kad se beba rodi, to vam je kao da ste upra­vo dobili na poklon rolnu najlepšeg materija­la. I čim je pogledate, u vama počinje da se budi kreativni zanos – osjećate neodoljivi po­riv da od tog materijala što prije nešto napravi­te. Ali, oprez! Sjetite se izreke: „Triput mjeri – jednom sjeci“! Ako ne obuzdate brzopletost i razbarušenu kreativnost može vam se desiti da počnete da krojite dijete po principu „kako padne”, odnosno – da mu date slobodu da bi­ra u šta će da izraste, naivno verujući da ćete ga usput prepravljati i dotjerivati. Pazite dobro, to će biti kobna greška, ja da vam kažem. Jed­nog jutra ćete se probuditi kraj potpuno ne­poznatog djeteta koje će tvrditi da je vaše i bićete primorani da mu se prilagođavate, a to sigurno nije razlog zbog kojeg ste se odlučili na roditeljstvo, zar ne?

Dakle, ako ne želite da vam se tako nešto desi, morate najprije dobro smisliti kako izgle­da dijete koje je baš po vašoj meri, to jest kakvo je to dijete koje će vam zadavati najmanje bri­ga, a ispunjavati sva vaša očekivanja.

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati izbor.

MODNI TRENDOVI

Jedna od najvažnijih odluka u kreiranju djece jeste – koji model želite da dobijete. Narav­no, nadohvat ruke će vam se odmah naći mnogobrojni priručnici o uzgajanju djece, kao i još mnogobrojnija rodbina iz koje će prosto vrcati korisni savjeti. Ali, obratite pažnju na zamku: svi oni vam bezočno preporučuju ono što se njima dopada ili što smatraju dobrim i poželjnim modelom, ne vodeći pri tom raču­na o tome da ćete vi,a ne oni,živjeti kasnije sa tim djetetom. Zbog toga je više nego jasno da isključivo vi odlučujete o tome kakvo će to dije­te biti (ono samo, srećom, neće imati pravo glasa bar još osamnaest godina!).

Dakle, ne povodite se za modnim trendo­vima. Oni se i tako ponavljaju i u modu nam se stalno vraćaju stvari koje su već jednom ili čak i više puta bile moderne. Da i ne pominjem neprolazne modne detalje kao što su kravata ili crna koktel-haljina.

Jednom rječju, nemojte se pitati: „Šta je u modi ove sezone?”, već: „Šta mi najbolje pri­staje?” A kako ćete to otkriti?

Jedini pouzdan način da to utvrdite jeste – isprobavanje! Pa, molim vas, ako probate odjeću koja će vam trajati najviše nekoliko sezona, zar nije logično da probate i dijete ko­je treba da vam traje cijelog života?

Nažalost, jeste logično, ali je teško izvodljivo -djecu ipak ne možete posuditi i „isprobavati” ih, pod jedan: zato što ih roditelji nerado da­ju i, pod dva: zato što su to ipak tuđa djeca, da­kle, krojena po nečijoj tuđoj meri. Doduše, ima roditelja koji se ponašaju baš kao da su uzeli djecu na probu – kad zaključe da im ne odgovaraju, ostave ih i odu da naprave sebi novo dete, ali to vam ne bismo preporučili, prije svega zato što gajenje deteta košta, pa je totalno nepraktično da ulažete u nešto što ne­ćete koristiti. Uostalom, da li biste kupili auto pa ga poklonili nekom koga ne volite?!

No, ne očajavajte, ipak postoji način na koji možete da skrojite dijete baš po svojoj meri. Sa­mo se prisjetite kako biste to uradili da je u pi­tanju garderoba. Tačno, krojili biste – po šnitu!

 

STARA, DOBRA MUSTRA: VI

Kad birate model djeteta za sebe, pazite do­bro da vas ne zavede dezen materijala – to što beba možda ima oči na daidžu, rupice na obrazima na amidžu i noge (bez uvrede) na tetkau, još uvijek ne znači i da ćete morati neko­ga od njih da uzmete za mustru po kojoj će­te skrojiti dete. Ako se vi pitate, a pitate se, najbolje je da ono bude „pljunuti vi“. Uosta­lom, šta vam fali?! Možda niste baš posljednji model, ali rekli smo da neke vrijednosti nika­da ne izlaze iz mode. Osim toga, već znate sve o sopstvenom održavanju i jednostavni ste za upotrebu. 

Suknja ili pantalone?

Jedini problem sa krojenjem po roditelj­skoj mustri je u tome što dijete najčešće ima dva roditelja. Naravno, ta činjenica nije sa­ma po sebi problematična. Naprotiv, ona je poželjna, ali samo u slučaju da roditelji ima­ju usaglašene stavove oko toga koji dio dijete treba od koga da naslijedi. Ukoliko se pak di­jametralno razlikuju, pojaviće se problem. Jer, kao što pantalone ne mogu imati jednu kratku, a drugu dugačku nogavicu, tako ni dijete ne može da bude istovremeno i šutljivo na babu i brbljivo na mamu (osim ukoliko za svoje dijete niste odabrali model „kontradik­torna ličnost” za sezonu zima-ljeto).

Helem, šta činiti kada se sukobe dvije rodi­teljske mustre i nijedna ne želi da popusti, što je i logično, jer su obje ono najbolje što se djetetu može poželjeti? E, bojim se da će pobjedu odnijeti uporniji i vispreniji, s tim što su, naravno, sva sredstva dozvoljena. Uosta­lom, ni na modnim pistama ne pobjeđuje uvijek bolji, već onaj ko ima bolju reklamu.

Dakle, ukoliko želite da dijete bude „pljunu­ti vi“, moraćete malo da pljunete onog dru­gog. Ukažite djetetu lijepo na sve mane koje krase drugog roditelja, podsmijavajte se (pred djetetom, naravno) svemu što ovaj drugi radi, a naročito nemojte zaboraviti da ironično prokomentarišete sve u čemu dotični (dotič­na) nije uspio u životu. Ah, da, svakako se sjetite da bar jednom dnevno date i pozitivne primere. Iz komšiluka, naravno, u kojem će­te sigurno pronaći uspješne i pametne pri- mjerke koji nimalo ne liče na osobu koja je učestvovala u stvaranju vašeg djeteta.

Ako mislite da niste dovoljno vični ovakvom sistemu borbe za prevlast gena, pozovite slo­bodno u pomoć rodbinu. To kako ona umije da blati „drugu stranu” (sa kojom ste vi slučajno u braku) ne bi umio nijedan političar.

I ne brinite za dijete – jednog dana će vam sigurno biti zahvalno na toj borbi, a cilj opravdava sredstva, zar nije tako? .

Naravno, dijete ne mora biti baš apsolutno „pljunuti vi“. Ono može biti vi, ali malo dotjeranije. To je, ujedno, i tema slijedeće lekcije.

Prepravljanje starih modela

San svakog roditelja je da ga dijete prevaziđe, da bude bolje od njega i da postigne više u životu. Pa zato se valjda i mučite i odričete – da bi vaše dijete imalo sve ono što vi niste i bilo sve ono što vi niste!

Kako ćete to postići? Lijepo! Isto kao da pre­pravljate staru haljinu – malo stisnete, da vas otvori u struku, malo naborate da vam sakrije stomak i eto vama lijepo stisnutog i naboranog djeteta.

Mali problem sa ovim krojačkim zahva­tom je taj što djeca znaju da budu nezahval­na. Prosto kao da ne razumeju koliko im že­lite dobro – ona jednostavno odbijaju da idu na časove klavira koje ste vi toliko željeli da pohađate, ali vam roditelji nisu dozvoljavali. Za razliku od vaših roditelja, vi imate toliko razumjevanja za svoje dijete, a ono, nezahval­no, neće pa neće. Još kaže da mu je to „bezveze” i da bi radije treniralo karate. Jes’, pa da mu neko povrijedi ruku! Kako će onda da svira? A sviraće bogami, ne zvali se vi…

Preuzeto iz priručnika: “Kako da najlakše upropastite rođeno dete-uvrnuti priručnik za pametne roditelje”

Autor: Nadežda Milenković

 

Broj stranica: 78
Godina izdanja: 2002
Izdavač: KREATIVNI CENTAR, Beograd
 

Obrada: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com