Brak i porodica

Kako potaknuti lijepo ponašanje kod svoje djece?

 1. Prilikom ulaska u kuću, pozdravite svoju djecu sa salamom i poljubite ih. To će im pomoći u razvijanju osjećanja ljubavi i milosrđa.
 1. Budite dobri sa svojim komšijama i nikada ih ne ogovarajte. Nikada ne govorite loše o drugim vozačima dok ste na putu. Vaša djeca slušaju, upijaju i oponašaju.
 2. Kada zovete svoje roditelje, potaknite svoju djecu da razgovaraju s njima. Kada idete u posjetu svojim roditeljima povedite djecu sa sobom. Što više vide da se brinete o svojim roditeljima više će naučiti da se brinu o vama u starosti.
 3. Kada ih vozite u školu, ne puštajte neke CD-ove, ne palite radio. Umjesto toga, pričajte im priče o sebi. To će imati veći utjecaj – vjerujte!
 4. Čitajte im po jedan kratki hadis dnevno – to ne oduzima puno vremena, ali je vrlo utjecajno u stvaranju jakih veza među vama i divnih uspomena.
 5. Budite uvijek počešljani, čistih zuba i nosite lijepu odjeću čak i kada sjedite kod kuće i nećete taj dan ići nigdje vani. Oni moraju naučiti da biti čist i uredan nema nikakve veze sa izlascima!
 6. Pokušajte ne kriviti ih ili komentirati svaku njihovu riječ i radnju koju će učiniti. Naučite da im popustite i prešutite ponekad. To će svakako utjecati na izgranju njihovog samopouzdanja.
 7. Upitajte ih za dozvolu prije ulaska u njihovu sobu. Nemojte samo pokucati i ući, nego čekajte verbalno dopuštenje. Oni će tako naučiti kako postupiti prilikom ulaska u vašu sobu.
 8. Zatražite izvinjenje od svoje djece ako ste pogriješili. Izvinjavajući se učimo ih da budu skromni i pristojni.
 9. Nemojte biti sarkastični ili ismijavati njihove stavove ili osjećanja, čak i ako “to nije značilo ništa loše”, ili ste se “samo šalili”. To stvarno boli.
 10. Pokažite poštovanje za dječiju privatnost. To je važno kako bi stekli osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja.
 11. Nemojte očekivati ​​da će slušati i razumjeti „od prve“. Nemojte to shvaćati previše lično. Muhammed nikada nije. Treba biti strpljiv i doslijedan.

Autor: Dr. Hesham al-Awadi

Prijevod: Šejla Mujić Kevrić

preporod.com

Povezani članci

Back to top button