Islamske temeU Fokusu

Kako podjeliti troškove između zaposlenih supružnika?

Pitanje:

Es-Selamu alejkum!
Imam jedno veoma važno pitanje, a radi se o zaposlenju supruge i finansiranju troškova zajedničkog života. Naime, trenutno sam u porodici samo ja zaposlen te živimo od moje plate i hvala Allahu, dž.š, možmo i uštedjeti određeni iznos. Kako je supruga diplomirala, stekli su se uslovi da se i ona može zaposliti. U takvom scenariju, u nas život dolaze novi prihodi, ali i rashodi. S obzirom na to da je muškarac dužan da brine o izdržavanju porodice, situacija bi trebala izgledati ovako:

– novi rashodi, a koji se tiču npr. nalaženja osobe koja će čuvati naša dva sinčića, zatim više izdataka za hranu i sl. ću ja iz svoje plate izdvajati, tako da će  i ono što smo do sada štedjeli od moje plate biti anulirano
– sva plata koju supruga dobije će biti jedina ušteđevina, i to njena, jer, ona nije dužna ni feninga izdvojiti za porodicu.

Dakle, u nekoj perspektivi, mi ako recimo za 10 godina uštedimo novac za stan, to će biti suprugin stan. Ista analogija važi za auto, i sve ostalo. Sve što uštedimo novca, bit će vlasništvo moje supruge. U nekom, ne daj Bože, slučaju (razvod braka i sl.), moja supruga će biti u stanju da mi jednostavno kaže da živim u njenom stanu i da mogu otići. Kakva je ovdje pravda, da li je moguće da od nje tražim da pola-pola izdvajamo za troškove života, ako se ona zaposli? Dalje, kakva je situacija svih onih brakova gdje je dvoje supružnika bilo zaposleno, i dođe do razvoda braka? Da li bi se u nekoj šerijatskoj državi retroaktivno računale plate i jednog i drugog, troškovi života koji se zatim odbijaju od plate supruga, te na osnovu toga računa njegova i njena imovina. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru, s molbom da Vas Allah, dž.š, nagradi.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Načelno, troškove izdržavanja porodice snosi muž. Prema običaju, supruga je dužna da se brine o domu i njegovim unutrašnjim potrebama. Međutim, sve je više žena koje rade izvan kuće obavljajući razne poslove u različitim oblastima i zanimanjima. Takav društveni angažman žena neminovno iziskuje preraspodjelu poslova i uloga te zahtijeva i nameće nove troškove u izdržavanju porodice, poput onih koje ste spomenuli u svom pitanju. Ako ženin angažman zahtijeva nove troškove, logično je i pravedno da zaposlena žena participira u izdržavanju porodice, odnosno da snosi dodatne troškove proistekle iz njenog angažmana na radnom mjestu izvan doma. Ukoliko odbije da to učini, muž ima pravo zahtijevati od nje da napusti posao, budući da mu njeno zaposlenje donosi nove troškove, a nikakve prihode. U svakom slučaju, pretpostavka je da najveći broj zaposlenih žena participira u snošenju troškova porodičnog života te da se bračni drugovi dogovaraju o stvarima koje su od zajedničkog interesa u cilju očuvanja i unaprijeđenja porodičnog života.

islamskazajednica.ba

Povezani članci

Back to top button