Kulinarstvo

5 kreativnih ideja za domaću pizzu

Pizza je jedno od onih jela koje svi volimo – jednostavna za pripremu, ali s beskrajnim mogućnostima kombinacija. Ako ste umorni od klasične “margarite” ili “capricciose”, vrijeme je da isprobate nešto novo! Donosimo vam 5 interesantnih i ukusnih ideja kako da pizza kod kuće postane pravi mali gurmanski doživljaj.


1. Pizza s kajmakom i suhim mesom – Bosanski twist

Ako volite tradicionalne okuse, ova pizza je pun pogodak. Umjesto klasičnog paradajz sosa, namažite koru kajmakom. Dodajte suho meso (ili pršutu), mozzarellu i malo crvenog luka.

Savjet: Po želji, pospite svježim peršunom nakon pečenja i poslužite uz domaći jogurt.


2. Veggie Mediterana – Ljetna pizza puna boja

Ova lagana i šarena pizza savršena je za ljetne dane. Na tijesto stavite umak od paradajza, pa dodajte tikvice, papriku, masline, cherry paradajz, crveni luk i rikolu. Završite s malo mozzarelle ili feta sira.

Savjet: Pospite origanom i maslinovim uljem za dodatnu aromu.


3. Pizza s četiri sira i medom – Slano-slatki užitak

Za ljubitelje sira, kombinacija gorgonzole, mozzarelle, parmezana i edamera je san. Nakon pečenja, lagano prelijte medom.

Zašto med? Slatkoća meda savršeno balansira intenzitet sireva. Dodajte i par oraha za hrskavi kontrast!


4. Pileća BBQ pizza – Američki stil na vaš način

Umak zamijenite BBQ sosom, dodajte pečenu piletinu narezanu na trakice, crveni luk, kukuruz i sir po izboru. Nakon pečenja dodajte malo svježeg peršuna ili rukole.

Bonus: Umjesto klasičnog tijesta, možete koristiti i tortilju za bržu verziju.


5. Pizza s jajetom i špinatom – Za doručak ili laganu večeru

Ova “zdravija” pizza odlična je i za početak dana. Na tijesto stavite malo maslinovog ulja, špinat (kratko propržen), mozzarellu i pažljivo razbijte jedno jaje po sredini.

Pečenje: Pazite da se jaje ne prepeče – bjelance treba biti čvrsto, a žumance još blago tekuće.


Savjet za kraj:

Najbolja stvar kod domaće pizze je što možete biti potpuno slobodni – kombinujte okuse koje volite, koristite sezonske namirnice i igrajte se sa začinima. Domaće tijesto ili gotova baza – sve prolazi dok uživate u procesu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button