Zdravlje

Kako odrastaju djeca koja ne pate od alergija, virusa i infekcija?

Mnogi od nas se sa radošću se sjećaju djetinjstva u kojem smo vrhunac kreativnosti dostizali u igri sa blatom i pijeskom!

Djeci je bilo zabavno, a roditeljima jasno – gdje ima dijeta koje se ne prlja? Puštali su nas da se do mile volje valjamo po pijesku, travi, blatu, uveče se okupamo i priča je gotova. Nije bilo galame niti ljutnje zbog fleka, svi smo imali odjeću za igru i odjeću za kad negdje idemo, piše Stil.

Osim što je bilo zabavno, nauka je potvrdila i da je igra u pijesku i blatu itekako dobra!

Mnoga djece su danas otuđena od prirode

Normalno je da roditelji brinu za higijenu i bezbjednost djeteta, pa mnogi danas preferiraju da se djeca igraju u kući umjesto napolju. Kao rezultat dobijamo djecu koja kasnije i nemaju želju za igrom na otvorenom prostoru, već radije biraju tehnologiju.

“Naša djeca i djeca naše djece su generacije najotuđenije od prirode u historiji”, istakao je svoju brigu Ričard Luv, autor istraživanja koji je analizirao 3.000 porodica sa djecom.

Malo prljavštine nikad nikom nije škodilo

Pedijatar dr Marija Hulija Karvaljo slaže se sa Luvom i insistira da djeca moraju da budu u dodiru sa mikroorganizmima koji se nalaze u zemlji i travi, kako bi se njihov imuni sistem pravilno razvio. Čišćenje za djetetom nakon igre u blatu možda je naporno, ali morate da se potrudite da pronađete sredinu, jer ove nehigijenske igre su vašem djetetu neophodne.

Kada se imunitet na ovaj način ojača, u budućnosti će dijete biti otpornije na bolesti i alergije. Osim toga, Luv kaže da igre u prirodi podstiču kreativnost, minimalizuju stres i depresiju i omogućavaju bolji kognitivni razvoj.

Isto važi i za životinje

Studija objavljena u stručnom časopisu za alergiju i kliničku imunologiju, utvrdila je da djeca koja žive i odrastaju sa životinjama poput pasa i mačaka od najranijeg doba, rjeđe razvijaju alergije, jer ova djeca žive među endotoksinima, tipu bakterija koji se nalazi u prašini i okolini, a koje pomažu da se ojača imuni sistem.

Prosto – tako imunitet funkcioniše

Imuni sistem je ono što čovjeka štiti od spoljašnjih “napadača”, poput mikroba i bakterija koji su prijetnja za zdravlje. To se uspješno izvršava detektovanjem supstanci koje mogu da podstaknu bolest i infekciju, a zatim slijedi borba protiv njih.

Ali, da bi borba bila uspješna, imuni sistem mora da bude naviknut na mikroorganizme iz spoljašnje sredine. Dok djeca rastu, postaju sve otpornija na određene mikrobe, jer su im već bila izložena i imunitet već “poznaje neprijatelja” i “taktiku” kako ga treba napasti.

Posljedice čuvanja djece daleko od prirode

Bez kontakta sa mikroorganizmima, imuni sistem postaje podložniji supstancama koje inače nisu patološke, poput polena ili životinjske dlake, nakon čega djeca razvijaju alergije. Ričard Luv ističe da čuvanje djece na distanci od prirode ograničava ii razvoj njihove kreativnosti. Djeca koja nisu u interakciji sa prirodnim okruženjem imaju manjak fizičkih stimulansa i nemaju direktnih iskustava na kojima bi mogli dalje da razvijaju maštu.

On dodaje i da je boravak u prirodi fenomenalna prevencija gojaznosti, jer su djeca napolju fizički aktivna, dok uzrok epidemije gojazne djece leži baš u provođenju previše vremena iza zatvorenih vrata.

Da li vi puštate svoju decu da se igraju sa blatom i pjeskom? Podijelite sa nama svoje mišljenje u anketi ispod!

Foto: Pixabay

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button