Brak i porodicaKnjiževni kutak

Kako odgojiti male knjigoljupce?

Od momenta kada žena ostane u drugom stanju, bombardovana je porukama o važnosti čitanja. Iz dobrog razloga: benefiti koje donosi čitanje u svakoj fazi razvoja djeteta već su naučno dokumentovani. Srećom, odgajanje malog knjigoljupca je zabavno i relativno jednostavno.

Za početak, i sami se vratite čitanju

Ako ste odgurali čitanje na margine vašeg života, sada je vrijeme da ga vratite. Oslobodite  vrijeme i prostor za knjige koje čitate sami i za knjige koje čitate sa mališanima. Ako želite odgojiti čitaoca, to morate biti i sami.

Knjige za bebe su najvažnije

Možda mislite da ste oslobođeni ovih aktivnosti sve dok bebac bar ne počne da sjedi, ali to i nije baš tako. Čak i novorođene bebe imaju koristi od slušanja priča, a i ne mogu se žaliti na vaš književni ukus. Zato iskoristite ovu prednosti. Evo kako:

Čitajte naglas, svaki dan. Bilo koju knjigu. Novorođenčetu možete čitati sve: kuharicu, distopijski roman, roditeljski priručnik. Sadržaj nije bitan. Važan je zvuk vašeg glasa, ritam teksta i samih riječi.

Istraživanja su pokazala da broj riječi kojima je dojenče izloženo direktno utiče na razvoj jezika i pismenost. Ali ovde postoji caka: Jezik mora biti živ, obraćanje personalizovano i usmjereno prema djetetu. Uključivanje televizora, pa čak i audio knjiga, se ne računa.

Naravno, dobro je početi sa čitanjem knjiga za djecu, koje će biti dio vaše male biblioteke. Ali nemojte se ograničavati. Najvažnije je da uživate u čitanju.

Iskoristite svoja čula. Beba kojoj se čita, uči da je čitanje zabavno i može uključivati ​​sva čula: osjećaj stranica pod prstima i njihov miris, ilustracije, zvuk roditeljskog glasa. Pokušajte: Didaktičke knjige različite teksture su naročito dobre za taktilnu stimulaciju i razvoj čula dodira kod mališana.

 Vodite računa o svojoj publici. Održavajte kontakt očima, ali nemojte da tražite određenu reakciju. Može vam se činiti da djeca ne slušaju, ali ipak upijaju svako iskustvo. A obrasci, rutina i navike koje su postavljene u ovom dobu, trajaće čitav život.

Neka beba govori. Bebe mogu početi da stvaraju zvukove kao odgovor na vaše čitanje. Zato mnoge knjige za najmlađe sadrže besmislene riječi ili zvukove životinja – malci ih lakše oponašaju. Pokušajte: Ako vaše dijete pravi buku, odgovorite mu. Možda vam ovo nema smisla, ali i to je komunikacija. Tako ćete napraviti bazu za nešto što će se u budućnosti razviti u pravi mali porodični klub čitalaca.

Djeca kao čitaoci

Teško je procijeniti koliko mnogo čitanje doprinosi intelektualnom, društvenom i emocionalnom razvoj manjeg djeteta. Kada čitate sa malom djecom, to podrazumijeva: rječnik i jezičku strukturu, brojeve i matematičke pojmove, boje, oblike, životinje, suprotnosti, načine i sve korisne informacije o tome kako svijet funkcioniše.

Štaviše, kad čitate naglas, vaše dijete povezuje knjige sa poznatom, voljenom bojom vašeg glasa i sa fizičkom bliskošću koju osjeti kada čitate zajedno. Pomozite mu da izgradi pozitivnu povezanost sa knjigama koja će trajati čitav život.

Imajte na umu:

Čitanje se događa tokom dana. Čitanje bajki pred spavanje je poznata rutina roditelja i mališana – postoji li bolji način da se vaši energični malci opuste prije spavanja? Pobrinite se da je atmosfera umirujuća i bez žurbe. Odaberite, strateški, neke od mnogobrojnih knjiga koje završavaju mirno, po mogućnosti sa scenama odlaska na spavanje.

Ali, dnevno vrijeme provedeno u čitanju je jednako dobro.

To je jedan od najboljih načina – a nekim danima se može činiti i kao jedini način – kako bi djeca usporila sa igrom i usredotočila pažnju na nešto.

Uživajte u zajedničkim trenucima sa knjigom, dok je vani još uvijek dan.

Otkrijte svoj čitalački ukus. Čitali ste dugo i znate šta vam se sviđa u knjigama za odrasle. Kao roditelj, imate priliku ponovno otkriti vaš ukus u dječjim knjigama. Izvucite sa polica svoje stare favorite i pronađite novu dječju literaturu koja vam se čini zanimljivim, kada ste u knjižarama, biblioteci ili u posjeti kod prijatelja. Dobra vijest je to da najbolji autori i ilustratori dječjih knjiga žele ugoditi i njihovoj odrasloj publici.

Pokušajte: Improvizovati tekst kad čitate naglas. Mnoge klasične dječje knjige sada se smatraju seksističkim, rasističkim, zastarjelim i, na određeni način, sasvim strašnim. Slobodno ih osvježite.

Poštujte preferencije vašeg mališana. Vaše dijete vas već iznenađuje nezavisnim ukusom i izgrađenim mišljenjem. Baš kao što može da ne voli salatu sa keljom, isto tako može da mu se ne dopadne neka knjiga ili slikovnica na koju ste vi otkidali kao mali. Možda vi nećete biti tako fascinirani vilama ili kamionima koji govore, ali vaše bi dijete moglo biti.

Podstičite djecu da izraze ono što im se sviđa o njihovim knjigama, i pronađite još knjiga sličnih mališanovom ukusu.

Roditeljsko-dječji pas de deux – čitanje kao baletski korak za dvoje. Što više možete zajedno da čitate na obostrano zadovoljstvo, to će ova aktivnost više biti povezana sa užitkom i nagradom. Ako se vašem djetetu ne sviđa vaš šašavi glas kada glumite patuljka ili vješticu, nemojte da ga koristite. Zapamtite, to je vrijeme priče za vaše djete.

Pokušajte: neka dijete okreće stranice kako bi kontrolisalo tempo. Ovo doprinosi i razvoju finih motoričkih vještina.

U redu je prekinuti priču. Nemojte se zadubiti u vlastito čitanje tako da zanemarite komentare i pitanja vašeg djeteta. Prekidi pokazuju da je vaše dijete angažovano.

Pokušajte: Ako ste u fazonu daj-dopusti-mi-da-završim-ovu-stranicu, zaustavite se i recite svom mališanu da ponovi pitanje. Ako djeca nisu uključena, pitajte ih šta vide na slikama. Prstom pokažite jednu od ilustracija i pozvite ih da objasne sliku ili preuzmu pripovijedačku palicu.

Proširite svijet vašeg djeteta. Ponekad se djeca “zaglave” na određenoj knjizi koja se vama i ne čini tako impresivnom. Nemojte im uskratiti knjige koje im se sviđaju, ali pokušajte da ih aktivno usmjerite i prema drugim knjigama. Najvažnije – ne ustručavajte se da izložite djecu temama koje su im nepoznate. Sve teme – čak i geologija, istorija umjetnosti i život u različitim kulturama – mogu se razbiti u male dijelove i učiniti zanimljivim.

Pokušajte: U određenoj dobi, djeca počnu da gravitiraju isključivo ka pričama koje imaju protagoniste istog pola, pa se forsiraju knjige za djevojčice ili za dječake. To ne vrijedi za malu djecu. Iskoristite ovo vrijeme da biste ih upoznali sa čitavom plejadom različitih likova iz bajki.

  

Odaberite različite knjige.

Sva djeca imaju potrebu da identifikuju sadržaj knjiga sa sobom i svijetom oko sebe.

Ako je vaše dijete pripadnik rasne ili etničke manjine, potražite knjige koje imaju djecu koja izgledaju slično vašoj.

Sva djeca bi trebalo da se susretnu sa knjigama koje prikazuju raznolikost kulturnih tradicija i porodičnih struktura koje postoje u našim zajednicama.

Izlaganje djece raznolikosti u knjigama, pripremiće ih za tolerantan život u raznolikom multikulturalnom svijetu.

Izvor: nytimes.com

Obrada: mamaklik.com

Povezani članci

Back to top button