Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Kako najbolje orijentisati prostorije u kući?

Kako najbolje orijentisati prostorije u kući?

Od položaja objekta zavisit će ne samo osvjetljenost prostorija već i dobitak toplote od sunčevog zračenja što je vrlo važno.

Kako bi se postigli strogi kriterijumi energetski efikasne gradnje objekta, potrebno je prostorije u kojima se najviše boravi orijentisati prema suncu. Ka suncu se okreće uglavnom dnevna soba s velikim prozorima i vratima koji propuštaju svjetlost i toplotu u unutrašnjost objekta.

Generalni savjet je da sobe i stambeni prostori budu usmjereni ka vrtu, a pomoćni prostori budu usmjereni prema ulici.

Orjentacija prostorija prema stranama svijeta

Prostorije okrenute ka jugu će imati dobro dnevno osvjetljenje i tokom čitave godine imaće dobitke od sunčevog zračenja. Jug je pogodan za dnevni boravak, trpezariju i dječije sobe .

Prostorije okrenute ka istoku će imati dobro jutarnje osvjetljenje i toplotne dobitke u tom periodu. U ljetnjem periodu im može biti potrebno dodatno rashladjivanje (klima, zavjese, roletne) da ne bi došlo do pregrijavanja prostorije. Istok je pogodna strana svjeta za dnevne i spavaće sobe, kuhinje i trpezarije.

Prostorije okrenute ka zapadu će imati dobro osvjetljenje popodne. Pogodne za hodnike i stepeništa.

Prostorije okrenute ka sjeveru neće imati dovoljno dnevnog svjetla tokom čitave godine i zbog toga će imati male toplotne dobitke. Savjetuje se sadnja drveća u prostoru ispred koje će štititi od hladnih vjetrova. Najbolje je da se na sjever orijentišu pomoćne prostorije: ostave, garaža, stepeništa i kotlarnice.

Ukoliko pak živite u stanu, obratite pažnju pri kupovini na orijentaciju prostora spram strana svjeta. Stan orijentisan u pravcu sjever-jug je bolji od onog koji je orijentisan u pravcu istok-zapad. Također, izbjegavaje stanove koji su orijentisani isključivo ka sjeveru ili zapadu ukoliko ne volite veoma hladne odnosno pregrijane prostorije.

Izvor:gradnja.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top