Zdravlje

Kako motivisati djecu da jedu zdravu hranu?

Piše: Milanka Petrova

Živimo u svijetu brze, pretjerano obrađene i zapakovane hrane, teško je da se uspostave zdrave navike u ishrani, pogotovu kod djece, ali nije nemoguće. Masna, slana hrana prepuna kalorija koju djeca jedu u kombinaciji sa ozbiljnim nedostatkom fizičke aktivnosti uzrokuje prekomjernu težinu i gojaznost, koja kasnije može da dovede do drugih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga je veoma važno da se zdravi obrasci u ishrani razviju u najranijem životu, što dovodi do dugotrajne koristi. To može da bude veliki izazov i u njegovom sprovođenju može da bude poteškoća, ali evo 3 savjeta kako motivisati djecu da jedu zdravu hranu.

Sa zdravim navikama počnite još u hranilici za bebe

Image result for djeca hranaBebe koje započnu život jedući zdravu hranu izrastaju u odrasle ljude sa dobrom osnovom za ishranu. Mnogi nutricionisti preporučuju roditeljima da sami pripremaju hranu za svoju djecu, a ne da svoje bebe hrane industrijski pripremljenom hranom, koja je često puna skroba, šećera, aditiva ili mesnih filera. Hrana za bebe napravljena kod kuće omogućava bolju ishranu po niskoj cjeni. Priprema hrane za bebe nije teška. Jednostavno poparite ili lagano skuhajte zdrave sastojke po vašem izboru, od mrkve do graška, krompira, jabuka ili krušaka i onda od njih napravite pire.

Budite dobar uzor vašoj djeci

Djeca imitiraju svoje roditelje u svemu što rade. Ishrana i navike u jelu nisu izuzetak. Ukoliko ne želite da vaše djete jede brzu hranu, ni vi takođe ne bi trebalo da je jedete. Izbjegavajte kupovinu grickalica i druge obrađene i zapakovane hrane i nemojte je držati u svom domu. Mnoge nove grickalice se pakuju samo za djecu. One su zapakovane u ambalažu veselih boja i „zabavne“ su da se jedu. Dolaze u modernim oblicima koji se poklapaju sa sadržajima iz filmova i sa televizije. Najgori dio od svega je to što se one zapravo promovišu kao dobar izvor vitamina i minerala. Kompanije koje proizvode grickalice su sada u mogućnosti da dodaju par zdravih sastojaka i nezdrava hrana se onda zamaskira u zdravu i roditelji misle da kupuju nešto što je dobro za njihovu djecu. Kada neki proizvod ima neograničen rok trajanja, koliko on uopšte može da bude dobar za vas? Aditivi i konzervansi su u najvećem dijelu zamjenili vrijedne nutriente. Upotreba svježe, cijele hrane, direktno iz prirode je jedini način da djetetu pružite ishranu koja mu je stvarno potrebna.

Načinite zdravu hranu zabavnom djeci

Related imageNeporeciva je činjenica da brza hrana djeci ima izuzetno primamljiv izgled i tu nije stvar samo u ukusu, oni ovu hranu biraju zato što je prikazana kao zabavna. Prezentacija obroka je veoma važna. Djeca vole da vide lijepo dekorisanu hranu u svojim tanjirima. Također ih privlači hrana veličine zalogaja različitih boja i oblika. Roditelji mogu da postanu kreativni u kuhinji i naprave obroke koji će izgledati kao dječiji omiljeni crtaći ili TV heroji, životinje i ptice napravljene od povrća, mede napravljene od riže, salate sa nasmijanim licima, bubamare napravljene od čeri paradajza i maslina itd. Ne moraju da budu savršeni, djeca će da budu više nego zainteresovana da probaju zabavnu hranu. Preduzimajte jedan po jedan korak jer male promjene mogu da naprave veliku razliku.

Ishrana bogata voćem i povrćem je dobra i za odrasle i za djecu. Voće i povrće je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima, fitohemikalijama i vlaknima, a u isto vrijeme ima nizak sadržaj kalorija i masti i doprinosi mnogim zdravstvenim benefitima. Nikada nije prekasno da počnete da uvrštavate zdravu hranu u ishranu vašeg djeteta, jer zdrava djeca postaju zdravije odrasle osobe.

Izvor:  Fondacija Novak Djoković

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button