Enterijer

Kako kombinovati boje u stanu?

Svjetski prihvaćeno dizajnersko pravilo u kombinovanju boja glasi 60-30-10. Jedna boja zauzima 60 odsto prostorije, to su zidovi, zatim druga 30 odsto i ona je namjenjena za namještaj i na kraju treća boja koja treba da se pojavljuje u tragovima i čini svega 10 odsto.

Za spavaće sobe najviše se preporučuju mirniji tonovi, kao što je boja lavande, plava, boja masline ili boja pjeska. Inače, plave i zelene nijanse sugerišu smirenost, bijela boja ima efekat mira, žuta i crvena podstiču na akciju, dok vedra žuta prostor čini svjetlijim i odlična je u nombinaciji sa crvenim, zelenim i ljubičastim namještajem.

Na osnovu odabira boje zidova, 30 odsto boje u vašem stanu pripašće nameštaju koji, bez obzira kakvog je oblika i veličine, ne smije da odudara od čitave kompozicije prostorije. Ukoliko spavaću sobu okrečite u bijelo možete je opremiti crvenim nameštajem, vodeći računa da ne pretjerate, jer crvena boja, ako je ima previše, deluje agresivno.

Ako ste ljubitelji tamnih boja zidova, koje se sve više upotrebljavaju u spavaćim sobama, za boju nameštaja odlično će se uklopiti bijela, upotpunjena velikim ogledalima, koja će spavaćem ambijentu dodati još svjetlosti.

 halooglasi.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button