Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Kako je Mustafa Busuladžić govorio protiv fašizma u djelu “Dužnosti islamskih naroda”

Kako je Mustafa Busuladžić govorio protiv fašizma u djelu “Dužnosti islamskih naroda”

Mustafa Busuladžić predmet je velikih rasprava kojima smo svjedoci već dugo vremena. Dok s jedne strane na pogrešan način žele protumačiti neke njegove izjave, također sve više je onih koji omalovažavaju njegovu borbu protiv fašističkih istupa tadašnje vlade Nezavisne Države Hrvatske. Naime, bez da su pročitali i analizirali neko od djela ovog bošnjačkog intelektualca skloni su kreiranju historije na svoj način, a istina je sasvim drugačija!

U djelu pod nazivom “Muslimani u Evropi” Mustafa Busuladžić u članku “Dužnosti islamskih naroda” kaže:

“Islam je prirodni protivnik i komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja. Da bi se uklonila svaka propaganda, dolazila ona slijeva ili sdesna, muslimani moraju prije svega da se orijentiraju isključivo prema islamu i jačaju svoje duhovne veze. Prvi islamski kongres koji bude zasjedao treba da se pozabavi pitanjem strane propagande u islamskim zemljama i iznađe metode komunističko-fašistički utjecaj među muslimanima, a naručito omladinom i radničkim staležom.

Priređivač ovog djela je: prof. Šaćir Filandra

Akos.ba  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top