Biseri mudrostiU Fokusu

Kako je moguće da ljudi čine grijehe u ramazanu ako su šejtani okovani?

Allahu dragi, učini da naša najbolja djela budu posljednja djela na dunjaluku i da naš najbolji i najsretniji dan bude dan našeg susreta sa Tobom! Amin!

Jednom muslimanskom mladiću nije bio jasan hadis o vezanju i okivanju šejtana u toku ramazana, pa je upitao šejha: ”Šejh, kako je moguće da čovjek počini grijeh u toku ramazana ako su šejtani svezani u okove?”

Šejh mu je odgovorio: ”Sinko, jesi li vidio ventilator na plafonu, kada ga ugasiš hoće li se on istog trenutka zaustaviti i prestati raditi?”  Mladić je odgovorio: ”Neće se odmah zaustaviti, već će izvjesno vrijeme sâm raditi i onda će se zaustaviti.” Na to je šejh rekao: ”Sinko moj, slična stvar je i sa šejtanom i njegovim zavođenjem vjernika. Šejtan nemarne muslimane i muslimanke toliko navodi na grijehe prije ramazana da oni, kada dođe ramazan, sami nastave činiti grijehe i bez šejtanskog zavođenja i nagovaranja. I kada se zaustave i probude, shvate da je ramazan već prošao i da su oni gubitnici i pored nesvakidašnje prilike koja im se pružila da ostvare ogromnu zaradu i dobit.”

Brate i sestro, možda je ovo zadnji ramazan koji ćemo imati priliku postiti, pa iskoristimo priliku i provedimo ramazan u ibadetu i dobrim djelima, u zikru, stalnim dovama (posebno ne zaboravimo dovu pred iftar), u pomaganju siromašnima i potrebnima i sl.

Ne zaboravimo da se u ramazanu umnogostručavaju sevabi ali isto tako i grijesi, pa budimo od onih koji će se dobrim djelima približiti Allahu, jer nema istinske sreće niti užitka osim u Allahovoj blizini.

Nema niko milostiviji prema nama od našeg Gospodara, Allaha, dž.š., čak ni naši roditelji. Allah čeka na nas. Onaj ko Mu se približi za pedalj, Allah se njemu približi za hvat i raduje se našem pokajanju, a sve zbog Njegove ljubavi i samilosti prema ljudima. Allah je neovisan od nas, ali, On je stvorio čovjeka Svojom rukom i čovjek je kod Allaha ugledan i On mu neprestano otvara vrata tevbe i pokajanja i nikad mu neće dodijati opraštati dok čovjeku ne dodije tražiti oprosta.

Imajmo uvijek na umu da je mjesto gdje živimo prolazni dunjaluk, a nije vječni Džennet. Ako ti Allah podari dobro na dunjaluku, budi Mu zahvalan, a ako te snađe kakvo iskušenje, budi strpljiv i od Allaha traži izlaz i olakšanje i uskoro će se pred tobom ukazati svijetla staza spasa i tegoba će nestati.

Allahu dragi, učini da naša najbolja djela budu posljednja djela na dunjaluku i da naš najbolji i najsretniji dan bude dan našeg susreta sa Tobom! Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

 saff.ba

Povezani članci

Back to top button