Vi ste ovdje
Home > Uncategorized > Kako je Estonija za samo 10 godina uspjela povećati natalitet

Kako je Estonija za samo 10 godina uspjela povećati natalitet

Mnoge zemlje u Europi posljednjih godina se suočavaju sa sve nižom stopom nataliteta, a mnoge od njih su već poduzele značajne mjere kako bi se oduprijele ovom ozbiljnom problemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od najboljih primjera je zasigurno Estonija, koju su pohvalili i iz Ujedinjenih naroda (UN) zbog njene proaktivne pronatalitetne politike.

Ova baltička zemlja, koja se suočavala sa ozbiljnom demografskom krizom, uspjela je povećati natalitet u posljednjih 10-15 godina nakon što je Vlada donijela brojne mjere kojima su mnogo više investirali u porodicu i mlade ljude.

Jedna od ključnih mjera je bila povećanje finansijske podrške većim porodicama, odnosno porodicama sa troje i više djece.

Prvo su 2004. godine uveli izdašan program porodičnog odsustva prema kojem se tokom godine i pol u potpunosti isplaćuju naknade svim uposlenicima.

Potom je 2017. godine donesena odluka da se mjesečno svakoj porodici za prvo dijete isplaćuje 60 eura, kao i za drugo, a 100 eura za treće dijete. Osim toga, država nagrađuje porodice koje imaju troje i više djece – takve porodice mjesečno primaju bonuse od 300 eura.

Ukupno, estonska porodica sa troje djece danas dobija 520 eura mjesečno u porodičnim naknadama.

Kako su saopćili iz UN-a, ove pronatalitetne mjere su dale pozitivne rezultate – stopa nataliteta povećana je sa 1,32 po ženi, s početka 2000-ih, na 1,67 u 2018. godini.

Allan Puur, profesor demografije na Univerzitetu Tallinn, izjavio je da su finansijski poticaji u njegovoj zemlji imali pozitivan utjecaj na rast nataliteta, dodajući da su većoj stopi nataliteta doprinijeli i olakšan pristup državnim vrtićima kao i relativno stabilan ekonomski rast zemlje.

Prema podacima UN-a, najniža stopa nataliteta u Europi je u Bosni i Hercegovini – u ovoj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,3 djece.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top