VideoVijesti iz zemlje

Kako izgleda ramazan u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?

U skladu sa smjernicama Rijaseta Islamske zajednice IZ) u BiH, Ureda vojnog muftije i glavnog imama Oružanih snaga (OS) BiH, u našoj domovini su za sve pripadnike OS tokom cijele godine osigurani adekvatni uslovi za organizaciju vjerskog života, a posebno tokom mjeseca ramazana.

Za Televiziju BIR glavni imam OS Nesib-ef. Hadžić govori kako su se i u Oružanim snagama prilagodili vanrednim mjerama koje su rezultat pandemije korona virusa.

– Prema uputama koje su dali nadležni organi BiH i uputama Rijaseta IZ u BiH, koje su na jedan način izuzele Vojno muftijstvo jer su propisali da ćemo mi svojim normativnim aktima propisati na koji način će biti organizovan vjerski život. S obzirom da su naši pripadnici na poslu unutar kasarni te ne mogu otići kući da klanjaju dnevne namaze, naše su džamije bile otvorene tokom cijelog ovog perioda. Poštovane su, naravno, mjere da to budu individualni namazi, da se poštuje socijalna distanca i mjere dezinfekcije – navodi, između ostalog, glavni imam Hadžić.

– Kada su u pitanju ramazanske aktivnosti, ista pravila važe za pripadnike OS u Banjaluci, Doboju ili Sarajevu. Isti takav odnos je i kada su u pitanju vjerske aktivnosti pripadnika OS koji su katolici ili pravoslavci – kaže Hadžić.

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button