Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Kako ego može naštetiti vašem poslovanju?

Ljudski se ego hrani priznanjima drugih, što dodatno raspiruje naše ambicije. Međutim, važno je prepoznati kada ambicije i želje za uspjehom postaju kamen spoticanja, kako u ličnom, tako i u poslovnom rastu.

Jednom kada želja za uspjehom postane vaša glavna misao i kada postanete fokusirani isključivo na osobni napredak, lako je zanemariti doprinos i važnost vašeg tima.- prenosimo sa portala akta.ba

Ovakav vas mindset može dovesti do propuštanja odličnih poslovnih prilika.

Ako počnete razmišljati o tome što je najbolje za kolektivni rast, a ne samo vaš, možete znatno popraviti kvalitetu poslovanja i stvoriti poticajno radno okruženje.

U nastavku slijedi nekoliko razloga zbog kojih preveliki ego može naštetiti poslovanju.

Zbog velikog ega ćete teže prihvaćati inovacije

Iako korištenje već provjerenih metoda u poslovanju nije nužno loše, istraživanja su pokazala da su ljudi koji su usmjereni isključivo na vlastiti napredak manje skloni uvođenju inovacija.

Konstantni tehnološki i društveni napredak zahtijeva od kompanija prilagođavanje zahtjevima tržišta, tj. klijenata.

One firme koje žele zadržati svoju poziciju prepoznale su važnost interakcije zaposlenika kao temelj za agilno poslovanje.

Na taj je način firmama omogućena brža isporuka traženih vrijednosti uz uvođenje nekih novih pristupa u rad.

Američki Gap International između 2003. i 2014. proveo istraživanje na više od 500 uspješnih privrednika.

Čak ih je 87% naglasilo da su za njihov uspjeh zaslužni i drugi ljudi, odnosno članovi njihovih timova.

Inovacije zahtijevaju da gledate širu sliku i da primjenjujete različite pristupe u susretu s tržišnim promjenama.

Ako je vaša vizija uspjeha usmjerena samo na vas, teže ćete uočiti ono što je vašem poslovanju potrebno i veća je vjerojatnost da ćete zbog određenog rizika koje nose, odbijati uvođenje inovacija.

Kritike ćete doživljavati kao nešto loše

Nikome nije lako čuti kritiku. Ono što čini razliku između privrednika vođenim egom i onog vođenog kompanijinom dobrobiti je u tome kako će na nju reagirati.

Umjesto da shvatite da određena metoda koju primjenjujete izaziva mali interes ili da nije dobro “upakirana”, vaša reakcija može biti pretjerana i preosobna.

Kritike vam, pogotovo ako su konstruktivne, mogu služiti kao smjernice za ono što možete poboljšati. Važno je, dakle, prepoznati potencijalnu korist koju možete izvući iz njih.

Osobe koje su fokusirane na uspjeh cijelog tima uče iz kritika, postavljaju pitanja drugima te u suradnji s njima pronalaze adekvatna rješenja i lakše se prilagođavaju promjenama, a prepreke ne doživljavaju kao lične neuspjehe već kao korisno iskustvo.

Lahko je precijeniti vlastite mogućnosti

Kao privrednici, mislite da ste jedini koji možete kvalitetno obaviti posao.

Teško je prihvatiti da ne možete uvijek sve napraviti sami i dopustiti drugim kvalificiranijim osobama da vam pomognu u područjima u kojima vam je potrebna pomoć.

Ne dopustite da vam vaš ego kaže da u svemu možete biti „sam svoj majstor“ jer vas to najčešće može dovesti samo do frustracije i nezadovoljstva.

Identificirajte vašu snagu i iskorištavajte ju, a drugima dopustite da rade ono što vas usporava.

Kada u sustav implementirate nove ljude kako bi preuzeli određene zadatke, imat ćete više vremena za fokusiranje na rast vaše tvrtke.

Ego je važan.

Pomaže nam da vjerujemo u sebe, ali može biti i destruktivan za poslovne ciljeve koje želimo ostvariti.

Prepoznajete li se u nekoj od prethodno navedenih stavki?

Za promjenu nikad nije kasno, a manje ega na poslovnom planu može biti korisno za vas i za vaše radno okruženje.

akos.ba

Povezani članci