Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Kako do pravilanog odabir posuđa za vašu kuhinju?

Kako do pravilanog odabir posuđa za vašu kuhinju?

Visoka cijena i poznati brend nisu uvijek garancija kod odabira kvalitetnog posuđa. Važno je znati odabrati baš onu vrstu posuđa koje najbolje odgovara vašem načinu pripreme hrane, zatim pravilno rukovati njime te na vrijeme prepoznati kad posuđe više nije za upotrebu

Poboljšanje okusa hrane koju pripremamo uveliko zavisi i od kvaliteta posuđa u kojem kuhamo, pečemo, pržimo… Ono što je još važnije, posuđe utječe i na čovjekovo zdravlje. Jeste li ikad pomislili da samo jednim gutljajem iz plastične flaše pijete više od vode? Jeste li ikad primijetili da hrana koja duže stoji u plastičnim posudama poprima okus plastike? Uzrok tome je međusobna reakcija između jona hrane i jona plastike. Zato je prilikom kupovine šerpi, tava, tanjira i drugog posuđa potrebno obratiti pažnju na njihovu reaktivnost. Jednostavna definicija reaktivnosti glasila bi otprilike ovako: reaktivnost je tendencija spoja da hemijski reagira s drugim tvarima ili sam sa sobom, oslobađajući pritom energiju.

Hrana i posuđe mogu međusobno reagirati, a na to utječe temperatura. Kad je vruća, hrana reagira mnogo brže nego kad je hladna. Osim toga, neke vrste hrane reaktivnije su od drugih. Masna i kisela hrana te voda reagiraju s posuđem mnogo brže. Naprimjer, obična riža nije toliko reaktivna, ali riža skuhana s uljem, paradajzom i octom može brže poprimiti strane jone. Upravo zbog toga kvalitetna ulja i ocat prodaju se isključivo u staklenim flašama koje su nereaktivne. Ne trebate se u potpunosti riješiti plastike, ali sigurno možete pronaći način da smanjite upotrebu reaktivnog posuđa u vašoj kuhinji. Nadamo se da će vam sljedeće informacije poslužiti u odabiru najkvalitetnijeg posuđa…

Opširnije na portalu Novog vremena:

Pravilan odabir posuđa

novovrijeme.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top