Islamske temeU Fokusu

Kako da više učimo Kur’an: Praktični savjeti za roditelje, omladinu, bolesnike…

U ramazanskom razgovoru za portal Akos.ba, sa mr. hfz. Maidom Ibrahimovićem, razgovarali smo o savjetima vezanim za učenje Kur’ana, namijenjenih svima koji žele da mjesec ramazan iskoriste na pravi način.

Razgovarao: Nedim Botić

Hafize, koji je vaš savjet za roditelje, kako da njihova djeca zavole Kur’an?

Da bi naša djeca zavolila Kur’an  moramo im svojim primjerom pokazati da volimo Kur’an, da ga učimo i da se družimo s njim. Svoju djecu treba nagrađivati kada prouče nekoliko stranica Kur’ana nekom skromnom hedijom dok ga zavole. Kada dijete zavoli Kur’an, više nećeš imati potrebu da ga nagrađuješ, jer će on postati dio njega. Prava istinska ljubav koja je usađena od malih nogu neće lahko išćeznuti.

Savjet za omladinu koja ima želju da nauči učiti Kur’an?

Draga omladino, prihvatite prijatelja koji vas neće iznevjeriti, koji će biti s vama kada vam uvijek zatreba, koji će vam ublažiti tegobe, nedaće, koji će vas oraspoložiti kad vam je teško, a to je Kur’an. Nemojte uzaludno provoditi vrijeme u nekim kafićima, a zapostavljati učenje Kur’ana. On vas zove sebi da budete njegovi prijatelji zato se odazovite njegovom pozivu.

Savjet za one koji su zauzeti obavezama i poslovima u ramazanu, a voljeli bi učiti Kur’an?

Pokušajte svoje obaveze smanjiti ukoliko je to moguće da biste učili Kur’an. Kur’an će vam donijeti bereket u vremenu pa će te uspjeti završiti svoje obaveze i opet se družiti s Kur’anom. Žrtvujte svoje slobodno vrijeme koje imati na poslu nekoliko minuta i nemojte biti od onih koji će zapostaviti učenje Kur’ana zbog dunjaluka koji će jednog dana nestati i koji je bezvrijedan u odnosu na Kur’an.

Savjet za one koji su stariji, slabi  i nemoćni?

Slušajte Kur’an i to je vid kojim ćete iskazati svoju ljubav prema njemu. Ne vidite, bolesni ste, iznemogli – pustite sebi učenje Kur’ana, jer će te na taj način smiriti svoju dušu, bit će vam u srcu lakše, a učenje će vas odmarati i zaboravit ćete na tegobe koje imate.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button