Islamske temeU Fokusu

Kako da pripremite djecu za ramazan

Dobra priprema je pola obavljenog posla. Samo ako se pripremimo za dolazak ramazana moći ćemo iskoristiti ovaj mubarek mjesec da ostvarimo izvrsnost u svemu čime se bavimo, jer – vjerniku ne dolikuje drugačije osim izvrsnosti.

Za Akos.ba piše: hfz. Hidajeta Mahalbašić

Zanijjetimo i odlučimo da budemo izvrsni roditelji!

U Kur’anu su dvije naredbe roditeljima u pogledu djece:

 • “O vjernici čuvajte sebe i svoje porodice od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti” (66:6) i
 • “Naredi čeljadi svojoj da namaz obavljaju i istraj u tome!” (20:132)

Iz ova dva ajeta izvlačimo sljedeće:

 1. Djecu svoju ćemo sačuvati od Vatre, čuvajući prvo sebe. Mi smo, kao roditelji njima uzor i model savršenog života. Čak i kada ih upozoravamo da ne idu našim stopama, oni to instinktivno rade. Djeca nas ne slušaju, nego gledaju i slijede.
 2. Izraz za naredbu koji je upotrebljen na arapskom jeziku u drugom ajetu je iz istog korjena kao i riječ “emir” – vođa. Da bismo uspjeli u izvršavanju ove Allahove, dž.š., nam naredbe neophodno je da svojoj djeci budemo predvodnici I vodiči na putu ustrajnosti u namazu, tj. u svakodnevnoj vezi sa Allahom, dž.š..

Vodeći se za ovim, u predramazanskoj pripremi djece, radi ostvarenja dva cilja (iz spomenutih ajeta), iz vlastitog iskustva, savjetujemo nekoliko postupaka.

U periodu prije ramazana:

 1. Klanjati dva rekata noćnog namaza sa dovom Ibrahima, a.s.: “Gospodaru moj, daj da ja i potomci moji obavljamo molitvu” (14:40) i dovom dobrih Allahovih robova: “Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!”(25:74)
 2. Svakodnevno razgovarati sa djetetom 15 minuta, prvo o onome o čemu ono želi, zatim o onome što Vi smatrate važnim. Tu dolazi i razgovor o ramazanu, namazu i ostalim dobrim djelima.
 3. Zagrliti dijete najmanje 5 puta, uz svako namasko vrijeme.
 4. Pretvoriti se u uho najmanje 5 minuta, tj. samo slušati šta dijete govori, bez komentara.
 5. Zajedno učiti Kur’an 15 minuta. – To uzrokuje ljubav i vezu bez premca.
 6. Predložiti djetetu da napravi listu svojih ciljeva. Ako je dijete mlađe Vi ćete mu sugerisati i pomoći napisati. Pomozite mu formulisati cilj sa jednostavnim pitanjem: A zašto to želiš?
 7. Nakon što je lista gotova dopustite mu da slobodno kaže šta od vas, kao roditelja, očekuje u realizaciji ciljeva. Zatim napravite listu postupaka, koje će dijete raditi samostalno, i radnji, koje ćete u toku ramazana obavljati zajednički.
 8. Napravite zajedničke kreativne radionice ukrasa za doček ramzana. Zajedno ukrasite kuću. Na udarnim mjestima u kući postavite ukrašene i kreativno izrađene poruke o lijepom ponašanju, koje želite da dijete usvoji.

Šta možete raditi u toku ramazana:

 1. Radite zajedno sve što možete od svakodnevnih poslova: priprema obroka, serviranje, pospremanje stola i sl. I koristite to kao priliku za razgovore.
 2. Neka u razgovoru bude svakodnevno vrijeme razgovaranja o namazu, vrijednostima, smislu i odnosu prema namazu – najmanje 10 minuta. Ovo može biti i čitanje poučne priče, koju će pratiti djetetov komentar i izvlačenje pouke.
 3. Kroz igre, radionice i edukativne video snimke, za koje ćete planirati vrijeme u periodu prije ramazana,podučavati dijete vrijednostima i lijepom ponašanju.
 4. Planski raditi na svome ličnom razvoju i usavršavanju u segmentima u kojima želimo djetetu biti uzor vrijedan slijeđenja.
 5. Svakodnevno najmanje po jedan ajet i jedan hadis zajednički proći kroz priču, savjet, čitanje ili ponašanje.
 6. Pred iftar omogućiti djetetu da praktično i slikovito doživi radost iftara, pa čak i ako je dijete maldo toliko da ne posti. Simbolično, u vrijeme iftara ga počastite omiljenom hranom koju nece dobti u toku dana. To će uzrokovati posebnu radost koja će ostati u podsvjesnoj vezi sa ramazanom.
 7. U toku ramazana raditi planski na vaspitavanju volje. Kada su mlađa djeca u pitanju trenirati ih tako što ćete im ponuditi jelo i piće samo u određeno vrijeme i to samo u kući, ne javno.

Nama su u šeriatu date sve neophodne alatke i tehnike da bismo bili izvrsni u svakoj ulozi. Iskoristimo predramazansko vrijeme da se pripremimo za najproduktivniji ramazan u porodici!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button