Islamske teme

Kako da povećate skrušenost u namazu?

 Da bi se postigla određena ili što bolja skrušenost u namazu a skrušenost u namazu je jedna od osobina uspjelih (uspješnih) vjernika, kako kaže Uzvišeni: “Uspjeli su vjernici, oni koji su u svojim namazima skrušeni.” (El-Mu’minun, 1-2), potrebno je svoje misli i dušu, pripremiti prije obavljanja namaza a onda takve osjećaje, pojačati u toku namaza.

1) Veza sa Allahom – glavni i prvi uslov, za skrušenost u namazu, jeste tvoja veza sa Allahom prije namaza. Kakva je ona, na kojem stepenu? Količina tvoga istigfara, zikra, tajnih djela, od njih zavisi tvoja veza sa Allahom. Ako je čovjekovo srce stabilno, smireno, ispunjeno radošću zbog susreta sa Allahom, takav vjernik je ispunio prvi i osnovni uslov za skrušenost u namazu.

2) Abdest – dok uzimamo abdest, dok čistimo osnovne dijelove tijela, kako bi pred Gospodara došli što čišći, treba da razmišljamo o susretu sa Gospodarom, treba da budemo sretni zbog toga, treba da sa velikim nestrpljenjem išćekujemo taj trenutak, trenutak početnog tekbira i početka stajanja pred Allahom. Duša nam treba biti ispunjena takvim osjećajem i razmišljanjem.

3) Okretanje prema Kibli – pravcu prema časnoj Kabi. Osjetiti u duši ljubav prema mjestu, koje silno želiš posjetiti, mjesto prema kojem se, u istom trenutku, okreću milioni muslimana, kako bi obavilli namaz. Koliko samo duša u tom trenutku stoji pred Allahom, okrenuto prema Kabi. Allah te je počastio, da budeš jedan od njih. Zato, skrušeno, gledajući u mjesto sedžde, stani pred Allaha, dž.š., srcem, licem i prsima, okrenut prema časnoj Kabi u Mekki, koja hiljadama godina, svjedoći čisti monoteizam.

4) Stajanje pred Allahom – možemo objasniti na više načina, kako bi se postigla skrušenost. Prvi je, možda i glavni, da stojiš i staneš kod činjenja grijeha, ako ti se ponudi. Stati u tom trenutku, je znak, da si spreman stati u kraj svom nefsu kako bi zadobio Allahovo zadovoljstvo. Drugi je, stajanje pred Allahom, u smislu, da očekuješ Njegovu nagradu za obavljeni namaz, da očekuješ rezultat, da li ti je namaz primljen ili ne. Stojiš pred Allahom, očekujući Njegovu milost, neka ti to bude krajnji cilj, NJEGOVA MILOST!

5) Sedžda – posmatraj sedždu, kao mjesto najbliže Allahu. Iskoristi taj trenutak, tražeći od Allaha oprosta, jer ti je to možda zadnja sedžda, pa neka bude što bogatija. Znaj, da te Allah u tom trenutku vidi i čuje, znaj da to nije samo formalno padanje ničice na tlo, znaj to je uzvišeni čin, kojeg Allah posebno voli. Zato se na sedždi osjećaj lijepo, opušteno, misli okreni prema Allahu koji te u tom trenutku čuje, šta Mu govoriš na sedždi.

6) Kur’an – sama pomisao, da u namazu izgovaraš Božije riječi a koje On i objavio, kako bi Mu se mogao obratiti i zamoliti, dovoljno je, da ti u srce uđe mir i radost zbog toga.

7) Posljednji namaz – uđi u namaz i završi ga, kao da idući nećeš dočekati. Ta pomisao, daje duši posebnu snagu, da namaz obavi na što ljepši način, da nivo skrušenosti bude što veći. Misli, duša, srce i tijelo, moraju biti jedno pred Allahom.

Za Akos.ba piše: Saudin Cokoja

Povezani članci

Back to top button