Zdravlje

Kako aktivirati cirkulaciju u nogama?

Osjećate li umor ili bolove u nogama? Stopala su vam hladna, a noge teške? Sve češće osjećate trnce ili grčeve u nogama? Slaba cirkulacija problem je s kojim se sve više susrećemo u svakodnevnom životu.

Osim što uzrokuje nelagodu, slaba cirkulacija nogu može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Zašto dolazi do loše cirkulacije?

Do slabe cirkulacije dolazi uslijed nakupljanja masnoće na unutarnjoj strani krvnih žila, kao i zbog oslabljene elastičnosti arterija i vena što otežava protok krvi kroz čitav naš organizam.

Lošoj cirkulaciji pridonosi sjedilački način života, odnosno uredski poslovi.
Osim sjedilačkog načina života, lošoj cirkulaciji doprinose i poslovi koji zahtjevaju dugotrajno stajanje, a u tom slučaju, naš je savjet da obavite besplatnu kompjutersku analizu stopala te da potražite uloške za korekciju opterećenja stopala.

Nedostatak vježbe, masna i zašećerena hrana koja oskudijeva vlaknima, pušenje, te pretjerana konzumacija kofeina mogu samo pojačati probleme slabe cirkulacije u nogama.

Što ukazuje na slabu cirkulaciju?

Najčešći simptomi slabe cirkulacije u nogama su prije svega hladne noge i stopala, česti trnci ili grčevi koje možete osjećati tokom cijelog dana, otežane i bolne noge te osjećaj tuposti. Problemi slabe cirkulacije na žalost ne staju ovdje već se mogu javiti i česte vrtoglavice, iscrpljenost tokom većeg dijela dana, glavobolje, otekline i zadržavanje vode u nogama.

Slabu cirkulaciju nerijetko može pratiti i plava koža na potkoljenicama, kvržice u krvnim žilama i proširene vene.

Ukoliko primijetite više ukazatelja na slabu cirkulaciju, poželjno je poduzeti sljedeće mjere kako biste se poštedjeli ozbiljnijih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, oštećenja organa, hipertenzije, moždanog udara, problema sa srcem i bubrezima.

slaba cirkulacija

Kako poboljšati cirkulaciju u nogama?

Neki od načina na koje možete povratiti zdravlje svojim nogama su:

Zdravo se hranite – izbacite nepotrebne masnoće, jedite više voća i povrća, pijte 5-8 čaša vode dnevno, jedite namirnice bogate vlaknima i smanjite konzumaciju soli.

Unosite vitamine C i E jer pomažu povećati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Više se krećite – kratke šetnje idealne su za poboljšanje cirkulacije, a preporučuje se hodanje na kraćim relacijama umjesto vožnje automobilom.

Koristite proizvode za poticanje cirkulacije – prirodni sastojci, poput mente, mentola i eukaliptusa, potiču cirkulaciju i mogu vam pomoći, osobito ako veći dio dana sjedite ili stojite na mjestu.

Smanjite konzumaciju kofeina iz kafe ili čaja.

Bavite se sportom – poželjni su brzo hodanje, aerobik, grupni sportovi, ali i trčanje. Ukoliko imate problema s bolovima u zglobovima, što vam onemogućava vježbanje, naša je preporuka da potražite bandaže koje vam mogu pomoći.

Masaža – kružnim pokretima masirajte noge prije spavanja. Kratkotrajno olakšanje pružit će vam i 5-minutna masaža nogu u uredu.

Nosite preventivne čarape za vene – one pružaju koži mikro-masažu i na taj način poboljšavaju cirkulaciju. Vršeći pritisak na nogu, preventivne čarape pomažu da se smanji promjer vena, a posljedično se povećava brzina protoka krvi i smanjuje venski pritisak.

Dodatni načini za poboljšanje cirkulacije:

Hidroterapija predstavlja naizmjenično tuširanjem toplom i hladnom vodom, pritom pazeći da voda ne bude niti prevruća niti prehladna. Ovom metodom tijelu ćemo priuštiti manji šok te će se protok krvi ubrzati kako bi se dijelovi tijela izloženi hladnoj vodi ugrijali.

Kapilaroterapija je vježba za kapilare koja se izvodi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Tijelo se polegne na ravnu površinu, a ispod vrata se stavi tvrdi jastuk ili zamotani ručnik. Podignute ruke i noge sa stopalima paralelnim s podom zatim najviše 3 minute tresemo.

Lijekovi su također jedna od opcija kojima možete poboljšati cirkulaciju, no preporučljivo je prvo isprobati neke od gore navedenih načina.

Ukoliko ne primijetite vidno poboljšanje, obratite se ljekaru za preporuku.

Izvor:krenizdravo.rtl.hr

Back to top button